RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tangaroa forsinket

Torgeir Higraff da han fløtet balsastokkene til kysten, våt og lykkelig. Nå skal de samme stokkene frakte ham trygt over Stillehavet.
Torgeir Higraff da han fløtet balsastokkene til kysten, våt og lykkelig. Nå skal de samme stokkene frakte ham trygt over Stillehavet. Foto: Tangaroa
Sist oppdatert:
Balsastokkene holdes tilbake i Ecuador av streikende transportarbeidere.

Allerede 16. februar jublet ekspedisjonsleder Torgeir Higraff over at tillatelsen til å frakte tømmeret ut av Ecuador var klar, men siden har han måttet gå flere ekstrarunder med det ecuadorianske byråkratiet. Det å eksportere hele balsastokker var nytt for myndighetene, og eksportpapirene har gått frem og tilbake mellom tollerne og balsaeksportør Alcan.

Streik
Nå er tillatelsen i boks, men balsastokkene ligger fortsatt på havnen i Guayaquill. Helligdager og karnevarsfeiring har gjort at grensen mellom Ecuador og Peru har vært stengt i perioder, og nå truer Transportarbeiderforbundet med streik og veiblokkade. Eieren av traileren som skal kjøre stokkene til Lima vil ikke risikere å måtte returnere med full last til Guayaquil, og avventer situasjonen.

Ekspedisjonen har heller ikke fått tollklarert containeren fra Norge, som blant annet inneholder verktøyet til byggingen.

Torgeir
Torgeir Higraff er reist til Ecuador for å få fortgang i lastingen.

- Grensa stenger kl 14 fredag, og åpner ikke før mandag morgen, så det er mange dager å spare på å få stokkene av sted torsdag. Lastebilen bruker ti timer til grensen, skriver Torgeir i en epost.

Men foreløpig sliter han.

- Selv om jeg er i byen klarer jeg ikke å få kontakt med lastebileier Ramiro Vegas på telefon. Gladys hos balsaleverandør Alacan får heller ikke kontakt med ham. Han er nok ikke på kontoret akkurat nå. Vi ringer han hvert 15 minutt, avslutter Torgeir.

Utsettes?
Tiden begynner å løpe ut for flåtebyggerne. Avreisen er planlagt til 28. april, samme dato som Kon-Tiki kappet slepetauet i 1947. De har altså mindre enn to måneder på seg til å få bygget og utstyrt flåten.

- Er det aktuelt å utsette ekspedisjonstarten?

- Det er ikke et tema nå. Foreløpig innstiller mannskapet seg på lange arbeidsdager når stokkene en gang kommer, forteller Tangaroa-koodinator Anne Ely Thorenfeldt.

Containeren med tverrstokker, bambus og treverket til senkekjølene, skal etter planen fraktes med båt fra Ecuador fredag 11. mars. Transporten ned til Lima tar tre-fire dager. Men det som haster mest er de store hovedstokkene. De er i Lima to døgn etter at lastebilen drar av gårde.

Turister
Fire elever fra Thor Heyerdahl videregående skole reiste til Peru for snart to uker siden for å hjelpe til med byggingen, men det eneste de har fått gjort så langt er å spleise løkker i tauene som skal binde balsastokkene sammen.

- Det var knappe to dagers arbeid, forteller Anne Ely Thorenfeldt. Hjemreisen er utsatt en uke, og de forsøker å få tiden til å gå så godt de kan. I dag skal de til Machu Picchu på utflukt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere