RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tank: Japan mister kinesiske leveranser

Sist oppdatert:
Kina har nå suspendert eksporten av råolje til Japan fra landets største oljefelt. Det skjer etter at forhandlingen om en ny langsiktig avtale har brutt sammen
Det opplyser kinesiske og japanske bransjekilder til Reuters torsdag morgen.

Eksportprogrammet til Japan har pågått i 30 år. Bakgrunnen for kollapsen i forhandlingene er at Kina ønsker å beholde mer av produksjonen til å dekke den enorme etterspørselen innenlands. I tillegg har landet økte tariffene på oljen betraktelig for eksport.

- Kina har stoppet lasting av Daqing-olje til Japan for januar etter at samtalene brøt sammen i slutten av forrige måned, sier bransjekilde til Reuters. Han sier videre at Kina ikke kommer til å eksportere olje til Japan igjen under lange kontrakter.

Det betyr at de japanske importørene sannsynligvis må se til Midtøsten for å få dekket opp bortfallet av den kinesiske importen. Totalt har importen utgjort 3 millioner tonn i 2003, mens Kina under forhandlingene ønsket å kutte volumet til en sjettedel av 2003-volumet. Kjøperne ønsket på sin side minst 1,85 millioner tonn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere