RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tank: Økt aktivitet i Middelhavet

Sist oppdatert:
Etter to uker med nesten stillstand i det Indre Middelhav og Svartehavet, har aktiviteten tatt seg kraftig opp på kraftig reduserte rater. Det er stille i VLCC-markedet
Det er én slutning meldt det siste døgnet i den Arabiske Gulf. Det er den 1993-bygde Arosa som skal være sluttet til Thailand på ws 130. Skipet, som var den først VLCC med dobbeltskrog bygget i Japan, laster 25. april.

En Frontline-VLCC er meldt sluttet i Det karibiske hav til India, og får en engangsrate på 2,6 millioner dollar for frakten av 270.000 tonn.

Det er i suezmax-markedet aktiviteten har vært det siste døgnet, og da særlig i det indre Middelhav. Seks slutninger er meldt, og raten har rast nedover. Brorparten av skipene er gjort på ws 92,5, som er ned fra ws 155 for én uke siden. Det har omtrent ikke vært aktivitet i området de siste to ukene.

I Vest-Afrika er det meldt tre slutninger og ratene ligger rundt ws 100, marginalt opp. Det er laster for den siste uken av april som sluttes.

Der meldt om to slutninger i Nordsjøen, hvor Frontline igjen klarer å presse ut en høyere raten enn markedet. Front Hunter er sluttet på ws 127,5 til US Gulf, mens raten de siste par dagene har ligget på ws 100+. Skipet laster 15. april. En annen suezmax er meldt sluttet på ws 97,5 for en tilsvarende reise, og laster fem dager senere.

Fakta:

Frontline eier og/eller opererer en flåte på 40 VLCC'er + 1 nybygg, og 33 suezmax'er og suezmax kombinasjonsskip. I tillegg ligger det 2 VLCC’er i datterselskapet Golden Ocean, disse går på lengre kontrakter til befraktere.

Bergesen har 10 VLCC'er, 2 VLOO'er og 4 ULCC'er.

VLCC (Very Large Crude Carriers), råoljetankskip på mellom 220.000 og 310.000 dødvekttonn.

ULCC (Ultra Large Crude Carriers), råoljetankskip større enn 310.000 dødvekttonn.

Suezmax, råoljetankskip på mellom 120.000 og 150.000 dødvekttonn. De største råoljetankskipene som kan gå fullastet gjennom Suez-kanalen.

VLOO (Very Large Ore Oiler), skip på størrelse med en VLCC, men som kan ta enten olje eller malmlaster.

Tidscerteparti (timecharter, t/c) - frakten avtales som leie for skip med mannskap. Befrakteren bestemmer hvordan skipet skal benyttes. Befrakteren betaler de "reiseavhengige" utgiftene som bunkers, havne- og kanalutgifter, samt utgifter til lasting og lossing, mens mannskap, administrasjon etc. dekkes av reder.

Worldscale (WS) – Fraktesystemet Worldscale er en tabell som gir antall dollar per tonn olje for nesten enhver tenkelig reisekombinasjon. Fraktratene i tabellen - de såkalte flat-ratene - betegnes Worldscale 100 (W100).

Flat-raten er den raten per tonn som gir standardskipet (for tiden et skip på 75.000 dwt) en inntjening på USD 12.000 per dag på T/C-basis for den gitte reisen. Der flat-raten er USD 10,00 per metrisk tonn, vil ratenivået ved W50 bli 50 prosent av basisraten W100, altså USD 5,- per tonn. Flat-raten W100 skal altså være like lønnsom for "standardskipet", uansett hvilken av reisene i tabellen skipet sluttes for. Store tankskip trenger lavere W enn små for å tjene penger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere