Gå til sidens hovedinnhold

Tank: Nytt hopp i VLCC-ratene(Ny)

VLCC-ratene er igjen på stigende kurs i Midtøsten og det meldes nå om en slutning som ligger 20 punkter over nivåene fra fredag

Ifølge en befraktnignsmegler iMarkedet har vært i kontakt med skal det i ettermiddag ha blitt gjort en slutning av en moderne VLCC fra den Arabiske Gulf til Sør-Afrika på worldscale 125.Det er den 1995-bygde Macoma som skal være sluttet på reisen. Skipet laster 4. februar for CSSA.Ifølge P.F. Bassøes ukesrapport endte VLCC-ratene i Midtøsten på ws 97,5 for reiser østover før helgen, etter å ha vært ned ytterligere 10 punkter på bunnen sist uke.Over helgen passerte ratene ws 100, og det meldes om stor aktivitet.Fakta:

Frontline eier og/eller opererer en flåte på 39 VLCC'er, og 27 suezmax'er og suezmax kombinasjonsskip. I tillegg ligger det 1 VLCC i datterselskapet Golden Ocean, disse går på lengre kontrakter til befraktere.VLCC (Very Large Crude Carriers), råoljetankskip på mellom 220.000 og 310.000 dødvekttonn.ULCC (Ultra Large Crude Carriers), råoljetankskip større enn 310.000 dødvekttonn.Suezmax, råoljetankskip på mellom 120.000 og 150.000 dødvekttonn. De største råoljetankskipene som kan gå fullastet gjennom Suez-kanalen.VLOO (Very Large Ore Oiler), skip på størrelse med en VLCC, men som kan ta enten olje eller malmlaster.Tidscerteparti (timecharter, t/c) - frakten avtales som leie for skip med mannskap. Befrakteren bestemmer hvordan skipet skal benyttes. Befrakteren betaler de "reiseavhengige" utgiftene som bunkers, havne- og kanalutgifter, samt utgifter til lasting og lossing, mens mannskap, administrasjon etc. dekkes av reder.Worldscale (WS) – Fraktesystemet Worldscale er en tabell som gir antall dollar per tonn olje for nesten enhver tenkelig reisekombinasjon. Fraktratene i tabellen - de såkalte flat-ratene - betegnes Worldscale 100 (W100).Flat-raten er den raten per tonn som gir standardskipet (for tiden et skip på 75.000 dwt) en inntjening på USD 12.000 per dag på T/C-basis for den gitte reisen. Der flat-raten er USD 10,00 per metrisk tonn, vil ratenivået ved W50 bli 50 prosent av basisraten W100, altså USD 5,- per tonn. Flat-raten W100 skal altså være like lønnsom for "standardskipet", uansett hvilken av reisene i tabellen skipet sluttes for. Store tankskip trenger lavere W enn små for å tjene penger.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene