RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tank: Post-Irak avgjør markedsutviklingen

Sist oppdatert:
Det er vanselig å tyde tankmarkedet etter krigsutbruddet i Irak, og enda vanskeligere å si noe om hva som skjer etterpå. Skipsmeglerhuset P.F. Bassøe har skissert to scenarier i sin seneste rapport
Ifølge Bassøes månedsrapport så førte krigsutbruddet i Irak til at oljeprisen falt og at aktivitetene i tankmarkedet ble redusert. Skipsmeglerhuset mener at utviklingen er en naturlig følge av markedets forventningsnatur.

Om hva som er en riktig reaksjon for tankmarkedet koker i hovedsak ned til hvordan utsiktene for Midtøsten-oljen utvikler seg. Her foreligger det ingen avklaring.

Bassøe mener at markedet hittil baserer seg på en utvikling på linje med den som var ved forrige Gulf-krig i 1991, men at dagens situasjonen innehar en vesentlig forskjell; oljemarkedet har i dag en langt lavere feilmargin i form av lave lagre og liten overskuddskapasitet i OPEC.

For tankmarkedets del så er det ikke noe stort omfang av flytende lagre i form av tankskip, slik det var under forrige Gulf-krig. Det er viktig for hvilke scenarier som kan utspille seg når krigen er over. Forrige gang så var det massive volumer med tankskip og olje bundet opp i flytende oljelagre. Det førte til fire år med et svakt stortankmarkedet.

Bassøe mener at utvikling på lengre sikt er bundet opp til utviklingen for Iraks olje.

Det scenariet som tankmarkedet håper på er en rask oppstart av Iraks eksport med tilhørende økning i produksjon. Det vil gi økte volumer som skal fraktes over lange strekninger. Dette sammen med fortsatt regulatorisk press på tilbudssiden i tankmarkedet kan gi en hyggelige utvikling fremover.

Motsatsen til dette er fortsatt fall i Iraks produksjon, som vil gi resten OPEC en styrket posisjon i oljemarkedet etter hvert som veksten i non-OPEC-produksjonen avtar. Det vil gi gulfprodusentene ytterligere muligheter til å presse opp prisene på bekostning av volumer. Dette vil sannsynligvis føre til at volumveksten ikke vil være stor nok til holde utnyttelsesgraden på tankflåten oppe.

- Mer enn noen gang, vil lønnsomme investeringsbeslutninger avhenge av en korrekt avlesning av markedsforholdene. Akkurat nå er signalene blandet, skriver Bassøe i konklusjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere