*Nettavisen* Nyheter.

Tank: Rolig, men sterke rater

Det er fortsatt rolig i VLCC-markedet i Gulfen, men det er ventet mer aktivitet i dag og fredag. Ratene holder nye toppnivåer, både i Gulfen og i suezmax-markedet i Europa

19.05.08 01:17

Det er meldt seks VLCC-slutninger det siste døgnet i Midt-Østen, og ratene holder stand på ws 160 pluss. Toppslutningen ble gjort i går formiddag fra Rødehavet til Østen på ws 165. Det var 1993-bygde Okinoshima Maru som er sluttet på denne reisen for ChevTex, som iMarkedet meldte i går.Videre skal ytterligere tre VLCC'er ha fått ws 160 for reiser til Fjerne Østen, mens et skip er meldt sluttet på ws 162,5 til Durban. Lastedatoene er spredt utover hele februar.En slutning er meldt i Nordsjøen ellers rolig i VLC-markedet.Suezmax-markedet gikk voldsomt i det Indre Middelhav tirsdag, og nye raterekorder ble satt. Markedet ser ut til å holde de nye ratenivåene, og to av tre slutninger meldt det siste døgnet er gjort på ws 220. Skipene laster i slutten av januar.Det er ingen aktivitet i Vest-Afrika, men i Nordsjøen er det meldt et par slutninger. Blant annet er en Alliance/Frontline suezmax rapportert sluttet på sterke ws 190 til US Gulf. Dette er nytt toppnivå på den strekningen. Skipet laster 2. februar.Fakta:

Frontline eier og/eller opererer en flåte på 40 VLCC'er + 1 nybygg, og 33 suezmax'er og suezmax kombinasjonsskip. I tillegg ligger det 2 VLCC’er i datterselskapet Golden Ocean, disse går på lengre kontrakter til befraktere.Bergesen har 10 VLCC'er, 2 VLOO'er og 4 ULCC'er.VLCC (Very Large Crude Carriers), råoljetankskip på mellom 220.000 og 310.000 dødvekttonn.ULCC (Ultra Large Crude Carriers), råoljetankskip større enn 310.000 dødvekttonn.Suezmax, råoljetankskip på mellom 120.000 og 150.000 dødvekttonn. De største råoljetankskipene som kan gå fullastet gjennom Suez-kanalen.VLOO (Very Large Ore Oiler), skip på størrelse med en VLCC, men som kan ta enten olje eller malmlaster.Tidscerteparti (timecharter, t/c) - frakten avtales som leie for skip med mannskap. Befrakteren bestemmer hvordan skipet skal benyttes. Befrakteren betaler de "reiseavhengige" utgiftene som bunkers, havne- og kanalutgifter, samt utgifter til lasting og lossing, mens mannskap, administrasjon etc. dekkes av reder.Worldscale (WS) – Fraktesystemet Worldscale er en tabell som gir antall dollar per tonn olje for nesten enhver tenkelig reisekombinasjon. Fraktratene i tabellen - de såkalte flat-ratene - betegnes Worldscale 100 (W100).Flat-raten er den raten per tonn som gir standardskipet (for tiden et skip på 75.000 dwt) en inntjening på USD 12.000 per dag på T/C-basis for den gitte reisen. Der flat-raten er USD 10,00 per metrisk tonn, vil ratenivået ved W50 bli 50 prosent av basisraten W100, altså USD 5,- per tonn. Flat-raten W100 skal altså være like lønnsom for "standardskipet", uansett hvilken av reisene i tabellen skipet sluttes for. Store tankskip trenger lavere W enn små for å tjene penger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.