RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tank: Tror ikke på kollaps

Sist oppdatert:
Skipsmeglerhuset P.F. Bassøe analyseavdeling ser en ytterligere tilstramming av tankmarkedet på kort sikt, samtidig som de ikke tror på noen fullstendig kollaps når effekten av streiken i Venezuela og krigsfrykten i Irak forsvinner
Det går frem av et analysenotat sendte ut av Bassøe Research i kjølvannet av OPECs beslutning om å øke produksjonskvotene med 1,5 millioner fat pr. dag.

Ifølge Bassøe vil en økning i oljeproduksjonen i Midt-Østen med 1 million fat pr. dag teoretisk sett bety en økning i etterspørselen på 15 VLCC-laster pr. måned, eller en økning på 15 prosent i forhold til snittet for spotslutninger de siste tre månedene. Dette er en dramatisk økning i et allerede stramt markedet, mener Bassøe.

Samtidig mener Bassøe at beslutning er et bevis på at de mye omtalte hemmelige "flytende oljelagrene" ikke er annet enn en teori.

Bassøe mener at så lenge situasjonen i Venezuela og Irak forblir uløst, vil frykten for oljetilførselen fortsette å prege markedet. Det kan muligens presse tankratene ytterligere opp, og det er umulig å si noe om lengden på boomen.

Skipsmeglerhuset forventer at fryktfaktoren etterhvert vil ebbe ut, noe som vil føre til at temperaturen i spotmarkedet faller med ratene. Samtidig skriver Bassøe Research i notatet at de ikke forventer noen ratekollaps slik markedet opplevde i fjor.

Det gjelder både etter at oljestreiken i Venezuela har blitt avsluttet, og når landets produksjon etter noen måneder igjen kan være oppe å gå for fullt.

- Til slutt vil panikken forsvinne og ratene vil falle - helt sikkert raskt - men med den sterke fundamentale situasjonen i oljemarkedet, tror vi at at en kollaps à la fjoråret er meget usannsynlig, konkluderer Bassøe Research.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere