RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tank: Veldig stille og flate rater

Sist oppdatert:
Stortankmarkedet ser ut til å ha gått inn i dvale, og det siste døgnet er det kun gjort en håndfull slutninger i VLCC- og suezmaxmarkedene verden over. Ratene holder nye lavere nivåer
Det er kun meldt om tre VLCC-slutninger i den Arabiske Gulf det siste døgnet, mens det vest for Suez-kanalen ser ut til å være helt dødt. Ratene i gulfen ser heldigvis ut til å holde foreløpig tross den lave aktiviteten.

Det er meldt slutninger til Østen på ws 136-137,5 nivå, og skipene laster siste uken av april. Et Frontline-skip er sluttet under BP Amoco-avtalen til USA, og laster 28. april til ukjent rate. Ratene i avtalen er som kjent markedsregulert.

I suezmax-markedet faller nå raten også i Midtøsten, og en suezmax er meldt sluttet til Kina på ws 150, ned fra ws 185 før helgen.

I Vest-Afrika er det meldt en slutning på ws 125, det er på nivå med bunnen nådd i helgen. Fortsatt liten aktivitet i det indre Middelhav med tre slutninger det siste døgnet. Ratene markert ned i løpet av de siste par dagene, og det meldes nå om slutninger fra Svartehavet til Europa på ws 120, mot 200 for litt over en uke siden.

Fakta:

Frontline eier og/eller opererer en flåte på 40 VLCC'er + 1 nybygg, og 33 suezmax'er og suezmax kombinasjonsskip. I tillegg ligger det 2 VLCC’er i datterselskapet Golden Ocean, disse går på lengre kontrakter til befraktere.

Bergesen har 10 VLCC'er, 2 VLOO'er og 4 ULCC'er.

VLCC (Very Large Crude Carriers), råoljetankskip på mellom 220.000 og 310.000 dødvekttonn.

ULCC (Ultra Large Crude Carriers), råoljetankskip større enn 310.000 dødvekttonn.

Suezmax, råoljetankskip på mellom 120.000 og 150.000 dødvekttonn. De største råoljetankskipene som kan gå fullastet gjennom Suez-kanalen.

VLOO (Very Large Ore Oiler), skip på størrelse med en VLCC, men som kan ta enten olje eller malmlaster.

Tidscerteparti (timecharter, t/c) - frakten avtales som leie for skip med mannskap. Befrakteren bestemmer hvordan skipet skal benyttes. Befrakteren betaler de "reiseavhengige" utgiftene som bunkers, havne- og kanalutgifter, samt utgifter til lasting og lossing, mens mannskap, administrasjon etc. dekkes av reder.

Worldscale (WS) – Fraktesystemet Worldscale er en tabell som gir antall dollar per tonn olje for nesten enhver tenkelig reisekombinasjon. Fraktratene i tabellen - de såkalte flat-ratene - betegnes Worldscale 100 (W100).

Flat-raten er den raten per tonn som gir standardskipet (for tiden et skip på 75.000 dwt) en inntjening på USD 12.000 per dag på T/C-basis for den gitte reisen. Der flat-raten er USD 10,00 per metrisk tonn, vil ratenivået ved W50 bli 50 prosent av basisraten W100, altså USD 5,- per tonn. Flat-raten W100 skal altså være like lønnsom for "standardskipet", uansett hvilken av reisene i tabellen skipet sluttes for. Store tankskip trenger lavere W enn små for å tjene penger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere