*Nettavisen* Nyheter.

Tank: VLCC-futuren svakt ned

Det var ikke de stor endringene i futurekontraktene på fraktebørsen Imarex mandag, men VLCC-kontrakten fra Midtøsten ble noe svekket

19.05.08 01:05

Fjerdekvartalskontrakten på VLCC-strekningen den Arabiske Gulf til Japan falt 5 worldscalepunkter på derivatbørsen Imarex mandag, og ble sist omsatt på ws 95.Kontraktene for de nærmeste uken ble også svekket i forhold til fredagens kurser i det markedet nå ser fall i spotratene. Kontrakten for uke 40 falt fra ws 120 gjort fredag til ws 115.Førstekvartalskontrakten fra Midtøsten falt derimot kun marginale 1 punkt til ws 80, som gir en timecharterrate på 34.400 dollar pr. dag ifølge Imarex' anslag.Kontraktene for VLCC'er og suezmax'er til henholdsvis US Gulf og østkysten av USA lå stille på Imarex i går. Kontraktene ligger på henholdsvis ws 100 og 127,5 for fjerdekvartalskontrakten, det tilsvarer timecharterrater på 57.500 og 33.500 dollar pr. dag.Fakta:

VLCC (Very Large Crude Carriers), råoljetankskip på mellom 220.000 og 310.000 dødvekttonn.ULCC (Ultra Large Crude Carriers), råoljetankskip større enn 310.000 dødvekttonn.Suezmax, råoljetankskip på mellom 120.000 og 150.000 dødvekttonn. De største råoljetankskipene som kan gå fullastet gjennom Suez-kanalen.VLOO (Very Large Ore Oiler), skip på størrelse med en VLCC, men som kan ta enten olje eller malmlaster.Tidscerteparti (timecharter, t/c) - frakten avtales som leie for skip med mannskap. Befrakteren bestemmer hvordan skipet skal benyttes. Befrakteren betaler de "reiseavhengige" utgiftene som bunkers, havne- og kanalutgifter, samt utgifter til lasting og lossing, mens mannskap, administrasjon etc. dekkes av reder.Worldscale (WS) – Fraktesystemet Worldscale er en tabell som gir antall dollar per tonn olje for nesten enhver tenkelig reisekombinasjon. Fraktratene i tabellen - de såkalte flat-ratene - betegnes Worldscale 100 (W100).Futureskontrakten er en avtale om å kjøpe eller selge en fastsatt mengde av et gode som skal gjøres opp mot prisen på et underliggende gode (i dette tilfellet sporraten) på en fastsatt dato i fremtiden til en fastsatt pris. En futureskontrakt gjøres opp daglig i forhold til markedsprisen på underliggende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.