Gå til sidens hovedinnhold

- Tanken er god, men likevel latterlig

- Det er forskjell på å barbere seg, og skjære av hele hodet, sier Frank Aarbrot om forslaget om å ha handikaptoaletter i alle norske hjem.

Myndighetene har foreslått å kreve at alle nye boliger skal ha bad tilpasset rullestolbrukere. Frank Aarebrot ble funksjonshemmet etter at han måtte amputere det ene beinet på grunn av infeksjon i skjelettet. Aarebrot mener forslaget er latterlig og altfor komplisert.

- Rent samfunnsøkonomisk ville det jo være mye enklere å ha en bedre støtteordning for handikappede. Eksempelvis boligtilskudd til tilrettelegging av badet. Men det er klart at i forhold til statens utgifter vil det være billigere å pålegge alle å bygge dette, sier Aarebrot til Nettavisen.

- Vil ikke overleve
Han mener forslaget ville vært fornuftig hvis det begrenset seg til omsorgs- og eldreboliger, men tror ikke det vil overleve slik det står fremstilt per dags dato.

- Dette er et eksempel på et maksimalistisk forslag. Tanken er god, men får et latterlig beskjær.

Aarebrot trekker fram en relevant sammenligning.

- Hvis du er lam i beina og kjøper en bil får du støtte til å tilrettelegge bilen. For eksempel ved å få gass og brems på rattet, fremfor ved beina. Men det er ingen som mener at absolutt alle biler skal være utstyrt med gass og brems på rattet, sier Aarebrot.

Les også:– Dette er å skyte spurv med kanon

Han mener et krav om handikapbad i alle hjem vil være en meget fordyrende måte å gjøre dette på.

- Man har et problem som gjelder en minoritet, og så overfører man bare problemet til majoriteten. Til de som ikke har problemer. Hva blir det neste? Skal alle trapper i alle hus ha rullestolramper? spør Aarebrot.

- Alle vil tjene på dette
- Samfunnsøkonomisk tror jeg dette er en god sak. Det vil koste mer å tilrettelegge et bad i senere tid hvis man skulle ha behov for det, sier statssekretær i kommunal- og regionaldepartementet Dag Henrik Sandbakken til Nettavisen.

- Hva med å heller skape bedre støtteordninger for funksjonshemmede?

- Hvis du i utgangspunktet har et lite bad som må bygges ut, vil dette føre til langt større kostnader enn hva forslaget vil innebære, sier han.

Han mener Norge er sinker i forhold til land vi ønsker å sammenligne oss med, og at såkalt universell utforming er viktig å prioritere.

- Vi mener det er klokt. Det kan godt være de som bor i en slik leilighet får bruk for det. I form av eldre foreldre, funksjonshemmede venner eller om du selv skulle bli handikappet, sier Sandbakken.

GUNNAR STAVRUM:Rullestoler i alle hjem

Forbundsleder i Handikapforbundet Arne Lein stiller seg bak forslaget.

- Vi er glad for lovforslaget, og at alle skal kunne delta i samfunnet på lik linje, sier han til Nettavisen.

«Nå må det være nok!»
Forslaget har vekket sterke reaksjoner hos Nettavisens lesere. På tidligere saker har kommentarene haglet. Nedenfor ser du et knippe leserkommentarer. Er du enig eller uenig?

«Jeg er selv handicap'et og har fått handikaptoalett installert. Jeg synes også det er et tåpelig forslag som vil koste altfor mye, spesielt for dem som skal etablere seg», skriver KRBøhme.

«Dette høres ut som en dårlig timet aprilspøk. Eller som de sier i Bergen – è det mulig?», skriver Skillingsbolle.

«Folk i Norge må begynne å reise seg og si at nok er nok. Politikerne innfører idiotiske ting i hytt og pine og hva skjer? Folk hyler litt i begynnelsen og siden skjer det ingenting. Dette vet alle politikere og derfor gjør de akkurat hva de vil, uten å bry seg om hva folket ønsker.», skriver Munyu

«For dem som ikke har skjønt det: Dette er kun et ledd i rødgrønn regjering sin innsparing på budsjettet ved å føre kostnadene over fra det offentlige til det private.», skriver Lurt før.

Hva mener du om forslaget? Diskuter i kommentarfeltet

Kommentarer til denne saken