RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tannløst ungdomsopprør

Sist oppdatert:
Han har eget bilvrak, spiller i band og drikker rett fra melkekartongen. Men Zits-helten Jeremy er mer mammadalt enn tøffeste gutten i gata. Derfor mangler også serien skikkelig snert.

Den amerikanske serien Zits forsøker å være et tenåringssvar til Tommy og Tigern. Hovedpersonen Jeremy er en femtenåring som er pussig nok til å være småmorsom, men ikke mer sær enn at mange kan gjenkjenne mye i ham. Humoren sirkler rundt velmenende foreldre, guttens streben etter å være kul og provosere foreldrene, latskapen hans og flyktige forelskelser.

Zits er kjent fra både Aftenposten og seriebladet Billy. Samlealbumet Det vil kvise seg er det tredje på norsk. Ifølge syndikatet Bulls Press trykkes serien i hele 1000 amerikanske aviser, og Zits er dermed en av det siste tiårets største stripesuksesser. Serien er laget av tegneren Jim Borgman og manusforfatter Jerry Scott. Zits ble både i 1998 og 1999 kåret til beste stripeserie av amerikanske serieskapere (National Cartoonist Society).

Borgman og Scott er drevne serieskapere, og serien er såpass poengtert at den sjelden er direkte kjedelig. Samtidig er det få striper som er virkelig overraskende eller artige. Dialogen og situasjonene er ikke urealistiske, men stort settes føles serien anstrengt. Zits mangler den ekstra snerten som kjennetegner en virkelig god stripeserie. Her har vi med andre ord en småvittig, men også litt tam serie. Den har nok mer appell til voksne som vil le litt av håpløs ungdom, enn Jeremys egne jevnaldrende.

I tegneseriene er det småguttene som er tøffest. Jeremy er på langt nær så vilter som rakkerungene i Titeuf. Han er heller ikke så innsiktsfull som Tommy. I det hele tatt er Zits en klart svakere serien enn Tommy og Tigern. Den er ikke så godt tegnet, er mindre oppfinnsom og mangler den filosofiske pludringen.

Oversikt over alle Zits-albumene finner duher !

Andre saker på Tegneserier.no
Leser vi mindre tegneserier?
- Ifølge statistikken leser vi mindre serier enn før, men stemmer det?

Inkalill vant!
- Fantasydronningen vant prisen for beste serie for barn og ungdom

Jason Nominert til Harvey
- Vår største internasjonale stjerne er nominert til prestisjetung pris

Serieklassiker: Ur av Christopher Nielsen
- Sproingvinneren fra 1990

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere