RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tanzania: Dreper en elefant i halvtimen

TRUET: Elefanten er truet - 60 prosent av elefantbestanden i Tanzania er drept de siste fem årene.
TRUET: Elefanten er truet - 60 prosent av elefantbestanden i Tanzania er drept de siste fem årene. Foto: Frederick J. Weyerhaeuser / WWF
Sist oppdatert:
Tanzania har mistet over 65.000 elefanter på fem år.

Elefantbestanden i Tanzania er blitt redusert med 60 prosent på fem år. Det er nå anslagsvis rundt 43.330 elefanter igjen i landet.

Bestandstallene har aldri vært så lave før.

Krypskyting er blant hovedårsakene til den voldsomme nedgangen, skriver regjeringen i landet i en pressemelding.

Elfenben
Bakgrunnen for krypskytingen er stor etterspørsel etter elfenben i en rekke asiatiske land.

– Ulovlig handel med truede dyrearter er en av verdens største økonomiske kriminaliteter – med bånd til både våpen- og narkotikaomsetning og trafficking av mennesker. Krypskyttere dreper flere enn 22.000 afrikanske elefanter hvert år, noe som tilsvarer minst én elefant i halvtimen, sier Nina Jensen, generalsekretær i WWF-Norge.

– Tallene fra Tanzania bekrefter den tragiske utviklingen på det afrikanske kontinentet. Vi vet allerede at det også er kritisk for bestandene i Sentral-Afrika. Om det ikke skjer en drastisk endring raskt, kan elefantene i denne regionen være utryddet i løpet av et tiår, sier Jensen.

Borte om to tiår
Det er ikke bare Tanzania som melder om svært reduserte elefantbestadner. Krypskyting av elefanter er et stort problem i flere afrikanske land, blant annet også Kongo, Den sentralafrikanske republikk og Etiopia.

I mars tok krypskyttere livet av flere titalls elefanter i en kongolesisk nasjonalpark, og de siste fire årene er rundt 100.000 elefanter drept.

- I dette tempoet kan arten være utryddet om kort tid - i løpet av eller to tiår, sa den amerikanske forskeren Dune Ives under et toppmøte i Botswana da.

LES mer: Elefanten kan være utryddet om 20 år

6,1 TONN: Store mengder elfenben blir brent hvert år - her fra Etiopia. Elfenbenet på bildet er et resultat av at myndighetene i landet har stanset krypskyttere og smuglere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere