*Nettavisen* Nyheter.

Taper 10.000 på å jobbe

For Torbjørn Wiberg er det mer lønnsomt å sitte hjemme med bena på bordet, uten å bidra i arbeidslivet. Reglene hos Aetat tvinger ham til å takke nei til jobber.

15.02.06 13:26

Det er ikke mange fulltidsjobber å få for en gitarist om dagen, men for Torbjørn Wiberg er det helt uaktuelt å ta deltids- eller vikarjobber som gitarist. Da mister han nemlig dagpengene sine. Det oppdaget han da han tok et vikariat som musikklærer, skriver Bergensavisen.

Seks timer i uken holdt han gitarkurs i januar, og ville få utbetalt 9600 kroner i april for jobben. Men etter to uker i jobben fikk han beskjed fra Aetat at jobbingen hans førte til at han ville miste dagpengene sine, selv om han bare jobbet seks timer i uken. Reglene sier at man ikke kan jobbe mer enn 50 prosent av det man gjorde før man ble arbeidsledig, i Wibergs tilfelle var det 9,5 timer i uken.

Dermed kan han ikke jobbe mer enn 4,75 timer i uken, før han mister retten til dagpenger. Den 57 år gamle gitaristen måtte droppe gitarkurset på dagen.

- Regnestykket ble enkelt. Ved å ikke jobbe får jeg 10.164 kroner i måneden i dagpenger. Ved å jobbe får jeg ingen lønn før i april, og den vil være på 9600 kroner. Jeg vil altså tape over 20.000 kroner på den lille kursjobben, sier Wiberg til BA.

Nå går gitaristen, som tidligere hadde fast jobb på Den Nationale Scene i Bergen, helt ledig.

- Systemet kan fremstå som urimelig, og kan være vanskelig å forklare. Noen blir ekskludert fra arbeidslivet, men det er slik det er bestemt av Stortinget, sier avdelingsleder ved økonomiavdelingen i Aetat, Erik Rasmussen til BA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.