RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Taperen på kronesvekkelsen

Sist oppdatert:
Mens kronens svekkelse mot dollaren slår positivt ut for de fleste selskapene på Oslo Børs, er det også tapere. Sjekk det ut her
Oslo Børs er generelt gearet mot dollarkursutviklingen, eller norske kroner mot amerikanske dollar. En sterkere dollar gir altså grunnlag for økt prisingen selskapene på Oslo Børs.

Dette forholdet viser seg også på Oslo Børs torsdag, og flere meglere har benyttet torsdagen på å minne kundene om kronesvekkelsen.

Aksjer som stiger kraftig er Hydro og Norske Skog, som begge er opp over 3 prosent rett før stengning torsdag.

Enkelte unntak

Det finnes imidlertid unntak fra regelen om at en svakere krone er godt for Oslo Børs. E-handelssselskapet Komplett er kanskje det selskapet hvor en svakere krone slå mest negativt ut.

Hvis vi baserer oss på kvartalstall siden første kvartal 2000 kan vi konstatere at en svakere krone mot dollar gir svakere resultat fra Komplett.

Omvendt; ved en sterk krone mot dollar blir Komplett-tallene bedre.

Faktisk er korrelasjonen mellom dollar og Komplett-resultatet så sterk at 1 prosents økning i dollaren øker Komplett-resultatet med 1 prosent.

Taper

Vårt regnestykke viser med klarhet at svekkelsen i kronen skal slå negativt ut for Komplett, basert på erfaringen fra tidligere kvartaler.

Selskapet er altså taperen nå når kronen svekker seg mot dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere