Tapte plassen, men fikk full gullpensjon med et nødskrik

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Inga Marte Thorkildsen sier farvel til Stortinget, men velkommen til gullpensjon. Så mye får hun.

12.09.13 12:51

For Inga Marte Thorkildsen (37) ble valgresultatet dobbelt leit. Ikke bare mister hun posisjonen som barne-, inkluderings- og likestillingsminister, hun mistet også stortingsplassen sin på vestfoldbenken.

Trøsten hennes er at hun i siste liten klarte å nå full opptjeningstid i den gullkantede gamle stortingspensjonsordningen. Etter mye bråk om ordningen, og ikke minst etter flere rettssaker om misbruk av ordningen, ble stortingspensjonen omgjort med virkning fra 01.12 2012.

Thorkildsen, som kom inn på Stortinget som 25-åring i 2001, har nettopp nådd full opptjeningstid på 12 år i den gamle og mer lukrative ordningen.

Cirka 50.000 kroner per måned
Det betyr at hun kan se frem til alderdommen uten nevneverdige bekymringer. Full stortingspensjon etter gammel ordning utgjør 66 prosent av pensjonsgrunnlaget - som er gjeldende lønn for stortingsrepresentanter - i skrivende stund 836.579 kroner.

Det betyr at Thorkildsen kan se frem til en årlig pensjon på 552.142 kroner, eller 46.012 kroner månedlig fra 65 års alder og livet ut. Beløpet blir høyere siden SV-politikeren har sittet som statsråd i halvannet år - noe som øker pensjonsgrunnlaget. I tillegg kommer et barnetillegg som i utgangspunktet er et tillegg på 10 prosent.

Det betyr at den månedlige utbetalingen for Thorkildsens sannsynligvis bikke over 50.000 kroner måneden.

En spesiell regel i den gamle pensjonsordningen, den såkalte 75-års regelen, gjorde at representanter med lang tid på Stortinget kunne pensjonere seg tidlig. Når summen av alder og tjenestetid utgjorde 75, startet utbetaling av pensjon. Denne ordningen ble fjernet fra og med 1. januar 2012, men representantene beholder tidligere rettigheter. Thorkildsen har 12 års opptjeningstid og er 37 år. Summen på 49 gjør at pensjonsutbetalingen etter 75-års regelen vil starte når hun fyller 63 år.

Statens pensjonskasse (SPK) avslo tirsdag Nettavisen NA24s innsynsbegjæring i Thorkildsens pensjonsregnskap. Thorkildsen selv har ikke svart på våre henvendelser.

I tillegg til stortingspensjonen kan Thorkildsen se frem til pensjon opparbeidet i det private før hun ble representant og eventuell pensjon hun opparbeider videre i karrieren.

Ingen plan B
I et intervju med Tønsbergs Blad mandag inrømmet hun at det ikke fantes noe plan plan B dersom hun skulle ryke ut av Stortinget.

Da valget så og si var avgjort hadde Thorkildsen følgende kommentar:

- Det virker som om folk vil ha noe annet. Og det får de til de grader, sa en nedslått Thorkildsen, og la til: - Jeg ønsker Venstre og Krf lykke til i regjering. Og det er ikke ironisk ment.

- Berettiget kamp
Inga Marte Thorkildsen har ikke svart på Nettavisen NA24s henvendelser, men til Dagbladet sier hun følgende om saken:

- Dette viser at SVs kamp mot de høye stortingspensjonene har vært helt berettiget. SV har helt siden nittitallet ment at pensjonene for oss stortingsrepresentanter har vært for gode. Derfor fikk vi endret dem for noen år siden, sier Inga Marte Thorkildsen til Dagbladet.

- Det var en tøff kamp, fordi det var jo først etter sakene som Riksrevisjonen avslørte i 2008 at de andre partiene plutselig fikk dårlig tid. Fram til da hadde SVs linje nærmest blitt stemplet som illojal blant de andre representantene, og ble beskrevet som «rå populisme» og «et populistisk arbeidsuhell», sier Thorkildsen til Dagbladet.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.