Tar farvel med suksessdetektiv

Foto: Linn Bøhler (Side2/Nettavisen)

De spennende bøkene om politietterforskeren Javier Falcón blir film.

(SIDE2:) På Gyldendal-huset i Oslo møter Side2 forfatteren Robert Wilson. Han er i hovedstaden for å snakke om «Blodets Bånd», den fjerde og siste boka i serien om politietterforsker Javier Falcón. Hans første bok om Javier Falcón, «Den Blinde Mannen i Sevilla,» ble en knallsuksess og satte Robert Wilson på kartet som en av verdens mest solgte krimforfattere.

Selv om Wilson er britisk, så er det hans nære portrett av den spanske politimannen Javier Falcón og byen Sevilla som har fascinert leserne. Selv bor briten i Portugal, der han nå har bodd i 20 år.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Blir film
Robert Wilson røper at tyske DF Network Movies har kjøpt rettighetene til hans første bok, «Den Blinde Mannen i Sevilla».

Klikk på bildet for å forstørre.

- Men vi vil sannsynligvis lage filmen på spansk, med spanske skuespillere, sier forfatteren.

Hvem ser du for deg i rollen som Javier Falcón?

- Javier Bardem, men det spørs hvordan det går nå som han har vunnet en Oscar, sier Wilson og overrasker Side2-journalisten, som også har sett for seg Bardem i den rollen.

Spenning fra start til slutt
«Blodets Bånd» spinner videre på handlingen i de tre første bøkene, så det anbefales å begynne med «Den Blinde Mannen i Sevilla».

Boka starter med at to biler kolliderer utenfor Sevilla. I den ene bilen finner politiet liket av Lukjanov, som er medlem av den russiske mafiaen. I bagasjen har han nesten åtte millioner euro i kontanter og en samling disketter. I tillegg prøver Javier Falcón fremdeles å finne ut hvem som sto bak bomben som ødela en boligblokk i Sevilla i juni 2006, som berettes om i forrige bok.

Russisk mafia
Det er ganske tilfeldig hvordan Wilson fattet interesse for den russiske mafiaen. Han var på ferie i den tsjekkiske byen Praha med sin kone.

- Vi var på en bar, og plutselig kom det to store menn inn og dunket hånda i bardisken. Mannen bak baren åpnet kassen og tok ut en bunke sedler og ga til dem. Da vi var på vei tilbake til hotellet om kvelden, så vi at gatene var fulle av prostituerte. Om morgenen da vi skulle ned til frokost på hotellet, så vi også to store menn med fine dresser, dyre klokker og noen damer i miniskjørt. Da skjønte vi at stedet var i hendene på den russiske mafiaen, sier Wilson.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men i tillegg til at han er en oppvakt mann, som kanskje legger merke til mer rundt seg enn mange andre, så gjør han grundige undersøkelser før han skriver bøkene sine.

- Det kan være en liten setning som fenger meg. Som at russisk mafia tjener mer penger på trafficking enn det narkotikalangere tjener på å selge narkotika. Det får en til å tenke, og så handler det om å finne bakgrunnen til denne statistikken, sier forfatteren.

Stormende kjærlighetsforhold
I «Blodets bånd» utforsker også Wilson mer forholdet mellom Javier Falcón og kvinnen Consuelo Jiménez, som hovedpersonen møtte i «Den Blinde Mannen i Sevilla». Deres av- og på-forhold er en sentral del av beretningen om politimannen.

Consuelo Jiménez er Wilsons favorittkarakter i den siste boka. Hun gjennomgår alle mødres mareritt når hennes sønn blir kidnappet.

- Hvorfor valgte du at Consuelos sønn skulle bli kidnappet?

- Jeg ønsket å bringe Consuelo og Javier sammen. Jeg ville at de skulle sette pris på forholdet sitt. Forholdet har vært litt uharmonisk. Men når han blir kidnappet, og russerne presser henne, så forteller hun alt til Javier selv om det kan være farlig. Da oppdager Javier at han vil gjøre alt for henne, sier Wilson.

Men Wilson synes det må være opp til leserne hvordan de tolker Falcóns valg i denne boka.

- Noen vil mene at valgene er rettferdiggjort, mens andre vil mene han går over streken, sier forfatteren.

Forelsker seg i Consuelo
Mannlige og kvinnelige lesere opplever hovedpersonene i bøkene forskjellig.

- Kvinner reagerer på Javier, mens mannlige lesere reagerer på Consuelo. De mannlige leserne forelsker seg i Consuelo, men på samme tid opplever de at hun ville ha blitt for mye for dem. Litt sånn at hun er utenfor deres liga. Kvinnelige lesere har aldri sagt at de er forelsket i Falcón, men de synes han er fascinerende, sier Wilson.

Wilson forteller at reisen fra idé til et ferdig produkt er en omstendelig prosess. Han begynner med omgivelsene, og lar seg inspirere av byen, gatene, menneskene.

- Det som er så bra med Sevilla er at byen er full av liv og alle er glade der. Det er i hvert fall slik det ser ut, men det er også rasisme og kriminalitet der. Jeg liker hvordan det ser ut til å være, men så kan virkeligheten være annerledes, sier forfatteren.

Det var faktisk kartet over Sevilla som fikk Wilson til å bestemme seg for å lage en psykologisk thriller.

- Kartet ser ut som en menneskehjerne. Det fikk meg til å føle at jeg burde skrive en psykologisk thriller. Men jeg vet ikke nøyaktig hvordan Javier Falcón ble til, jeg tror det var en utvikling, sier Wilson.

Enorm utvikling
Fra den første boka om Javier Falcón har leserne vært med på en enorm forandring hos politietterforskeren.

- Han har gått fra å være isolert, innesluttet, følelsesmessig hemmet og psykisk nedbrutt. Han måtte bygge seg opp igjen. Det ser vi i «De Forsvunne Hendene» som er basert på dialog. Han er mer sympatisk og han har utviklet en mer intuitiv holdning til politiarbeidet. Han tar med seg mer følelsesmessig instinkter fordi han er konstant samspill med andre. Han ville aldri ha tatt ekstraordinære valg og ville aldri ha havnet i den situasjonen med den russiske mafiaen i «Den Blinde Mannen i Sevilla,» sier Wilson.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Linn Bøhler

Takker av
Han hadde hele tiden planlagt at det skulle bli fire bøker om Javier Falcón, men han visste ikke hvordan den fjerde boka skulle ende mens han skrev på den første.

- Jeg endrer ting hele tiden, sier forfatteren til Side2.

For andre gang har Robert Wilson bestemt seg for å avslutte en bokserie etter fire bøker, for også serien om politietterforskeren Bruce Medway ble avsluttet etter fire bøker.

- Fire bøker får deg til et visst punkt. Hvis du har lest noe av Chandler, så skrev han syv bøker i en serie. Fire av bøkene er fantastiske og tre av dem er forholdsvis gode. Fire bøker gir deg et godt grep, men gjør deg fortsatt interessert i å få vite mer, sier Wilson.

Nå som den fjerde boka er avsluttet, kan man ikke la være å lure på hva Javier Falcón gjør nå.

- Han er sammen med Consuelo. Jeg tror ikke han er i Sevilla lenger og jeg tror ikke han går tilbake til politiet med det første, men det kommer en tid hvor han ønsker å begynne å jobbe igjen og da har han to valg. Enten kan han gå tilbake til politiet eller jobbe for etterretningstjenesten, sier Wilson.

Her kan du lese om hvordan Ian Rankin har avsluttet sin krimserie om inspektør Rebus

Tvang inspektør Rebus til å slutte

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.