*Nettavisen* Nyheter.

Tar i mot åtte voldtatte kvinner i uken

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Dobbelt så mange anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo. Går mot dyster rekord for voldtektsmottaket i Oslo.

25.10.11 16:51

Nettavisen skrev 30. september om voldtektsmottaket i Oslo som hadde tatt imot 324 henvendelser.

- Mørketallene er store. Sannsynligvis søker mellom 10 – 15 prosent av de som utsettes for voldtekt helsehjelp, langt færre anmelder forholdet. Det er vanskelig å si noe konkret om hvorfor så få anmelder voldtekter, men det kan nok skyldes redsel for represalier. De høye mørketallene og det at så få søker helsehjelp kan skyldes at man har opplevd noe som føles personlig og krenkende. Mange vil helst bare glemme hele episoden, fortalte seksjonslege Henriette Myhre Waitz ved overgrepsmottaket i Oslo til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg (Nettavissen)

26 nye ofre
Siden 30. september har 26 nye voldtektsofre oppsøkt mottaket. Antall anmeldte overfallsvoldtekter er også doblet siden i fjor. I Oslo er det anmeldt totalt 48 overfallsvoldtekter.

Da Nettavisen snakket med Myhre Waitz tidligere trodde hun 2011-tallene ville ligge høyere enn året tidligere.

- Vi har aldri ligget så høyt som vi gjør i nå. Det er vanskelig å si om dette skyldes at flere vet om oss eller om det er en reell økning i forhold til antall voldtekter, sa hun.

Les også: 17-åring rømte naken etter voldtekt

- En invasjon
Ifølge sosionom og fagkonsulent Birgit Fladby ved overgrepsmottaket er det svært viktig å gi emosjonell førstehjelp til ofrene som oppsøker mottaket.

- En voldtekt er en invasjon. Ingen voldtatte som kommer til oss skal måtte sitte og vente. Da vet vi at de forsvinner. De må skjermes straks, og de må bli tatt vare på. De trenger omsorg, trygghet og respekt. Hvis de ikke føler seg trygge, kan vi ikke hjelpe dem, sier Fladby til Dagsavisen.

Hun mener emosjonell førstehjelp er like viktig som medisinsk førstehjelp.

Les også: Kvinne (21) voldtatt i Slottparken

- Flest i helgene
Myhre Waitz fortalte forrige måned at mottaket får flest henvendelser i helgene.

- Vi har noe mer henvendelser i helgene, men det kommer også en jevn strøm hele uken . Vi har ikke nøyaktig tallfestet når overgrepene skjer, men vi har inntrykk av at det er noe opphopning i helgene. 80 prosent kommer første uken, men det kan godt hende at det da har gått flere dager siden de ble utsatt for overgrep, fortalte hun til Nettavisen.

Aldersgruppen som oppsøker mottaket er fra 14 år og oppover. Myhre Waitz understreker at alle grupper er like viktige, likevel etterlyser hun mer informasjon blant ungdom.

- Det kan nok være enkelte ungdommer som selv ikke forstår at de har en grensekrenkende atferd, sa hun til Nettavisen.

Oppsøker asylmottak
Ifølge Dagsavisen vil Oslo-politiet oppsøke og informere på asylmottak for å få ned overfallsvoldtekter. Dette er blitt gjort i Stavanger og ga gode resultater.

Det er tidligere dokumentert av Oslo-politiet at ikke-vestlige innvandrere er overrepresentert som gjerningsmenn når det kommer til overfallsvoldtekter. Politiet vil derfor iverksette en handlingsplan denne uken der det blant annet skal informeres på asylmottak.

- Operative tiltak som bruk av sivile spanere for å identifisere potensielle voldtektsmenn, blir for stort i Oslo. Når det gjelder informasjon på mottak, så er det noe som kommer i handlingsplanen, sier Janne Lid som leder Volds- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagsavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag