Gå til sidens hovedinnhold

- Tar ingen raske beslutninger

Den palestinske presidenten er avventende til tross for trusler.

President for De palestinske selvstyremyndighetene, Mahmoud Abbas, har truet med å trekke seg fra fredsforhandlingene dersom Israel gjenopptar bosettingen i de okkuperte områdene på Vestbredden.

Israelske myndigheter har hatt en midlertidig stans i bosettingen. Fristen utløp mandag.

Ingen rask beslutning
Men nå sier Abbas at han ikke vil ta noen rask beslutning.

- Vi skal ikke ta noen hurtige beslutninger nå om å si «ja» eller «nei», om «vi vil» eller «ikke vil», sa Abbas på en pressekonferanse i Paris mandag ettermiddag, skriver Haaretz.

Abbas sa han ville rådføre seg med Den arabiske liga neste mandag, før han tar noen drastiske beslutninger. Deretter vil det trolig bli utstedt en uttalelse om palestinernes og arabernes ståsted i forhold til gjenopptakelsen av byggeaktiviteten.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han ikke vil forlenge den midlertidige bosettingsstansen. Netanyahu er trolig sterkt presset fra den israelske høyresiden til å fortsette med de omstridte bosettingene.

Inviterer til samtaler
Videre ble det kjent at Frankrikes president Nicolas Sarkozy har invitert partene til Paris innen utgangen av oktober for å fortsette fredssamtalene.

Både Abbas og Sarkozy mener byggeaktiviteten i bosettingsområdene må bli utsatt i ytterligere tre til fire måneder.

- Bosettingen må stanse, sier Sarkozy.

USAs president Barack Obama tok initiativ til å gjenoppta fredsforhandlingene mellom israelerne og palestinerne i Washington D.C. i forrige måned.

Partene hadde ikke hatt direkte samtaler siden forhandlingene kollapset i desember 2008.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken