*Nettavisen* Nyheter.

Tar jobbene nordmenn skyr

Foto: Fredrik Grønningsæter/Finnmark Dagblad

Innvandrere fyller lavstatusyrker.

17.11.10 13:18

De snakker ikke godt norsk, men de leverer varene bak kassa på lokalbutikken, eller vasker gulvene der du jobber. Innvandrerne tar yrkene nordmenn rynker på nesen av, i følge NAV, melder Finnmark Dagblad.

– Hvis du hadde jaget ut de som ikke kan føre sine aner tilbake i norsk historie, hadde en god del bedrifter i Finnmark i dag måttet stenge, sier Ivar Jacobsen, tiltaks- og markedskoordinator i NAV Finnmark.

Lav terskel
– Spesielt afrikanske innvandrere søker til butikk, dagligvare, renhold, kiosker og slike ting. Hvis du kommer over til spesialforetninger er de ikke der. Der er det for det meste etniske nordmenn.

Forklaringen er i grunn enkel, ifølge Jacobsen.

Dagligvare- og renholdsbransjen representerer et yrke en kan komme seg inn i uten utdanning og med relativt dårlige språkkunnskaper.

– Disse yrkene er hovednedslagsfelt grunnet språk og manglende utdannelse. Spesielt afrikanske innvandrere har sjelden noen yrkesfaglig bakgrunn, sier Jacobsen..

Få norske forsørgere
Hos forskningsinstituttet Norut i Alta er det gjort noen lignende observasjoner.

– Det som har skjedd i en del bransjer, som butikk og renhold, er at du har fått et spesielt arbeidsmarked med mange studenter og innvandrere. Du ser stadig mindre av den klassiske norske familieforsørgeren knyttet til disse bransjene, sier administrerende direktør Sveinung Eikeland i Norut Alta.

Preget av innvandrere
Assisterende butikksjef på Coop Mega i Hammerfest, Aram Abdulla, tror framtiden i dagligvarebransjen vil være preget av innvandrere.

– Det var lett å komme inn i butikkarbeid. Nordmenn vil ikke ha disse jobbene. Gir du en nordmann valget mellom dagligvarehandel og kontor vil han alltid velge kontor, sier Aram Abdulla på Coop Mega i Hammerfest.

Abdulla begynte som sommervikar i butikken for 10 år siden. I dag er han assisterende butikksjef, gift i byen og har to barn. Han trives godt i jobben sin, men er bevisst at mange nordmenn ser på butikkarbeid som lavstatus.

– Du hører det jo selv. Når foreldre snakker med ungene sine sier de: vær flink på skolen så slipper du å sitte i kassa på Rimi. For ungdommen er det lavstatus – det blir som en trussel, sier han.

Les flere saker fra Finnmark Dagblad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.