Gå til sidens hovedinnhold

Tar juleferie som listetopper

Bård fra Kjelsås og Kristin fra Korsvoll er Oslo Høyres mest populære politikere.

NORDRE AKER: – Adventstiden er den hyggeligste, synes jeg. Jeg har kjøpt røkelse og adventslys. Det gir ordentlig julestemning.

Finansbyråd Kristin Vinje ser bort på Bård Folke Fredriksen. Byutviklingsbyråden snøfter.

– Å si at jeg er i julemodus er å ta i litt vel mye. Jeg har ennå ikke kjøpt én julegave.

På rett kurs

Utenfor vinduet på Åpent Bakeri lyser juletreet på Damplass en tidlig desembermorgen. En avstemning blant Oslo Høyres medlemmer, utført av partiets nominasjonskomité, viser at de to byrådene fra Nordre Aker er de medlemmene helst vil ha på topp til kommunevalget neste år.

– Det er et veldig hyggelig signal, og en tillitserklæring til den jobben vi og byrådet gjør, sier Vinje.

I fjor høst ble de to hentet inn i byrådet da Erling Lae sa takk for seg som byrådsleder og ga stafettpinnen videre til Stian Berger Røsland. Fredriksen var som fast inventar i Rådhuset å regne, en politisk ringrev, gruppeleder og byråd i flere omganger. Vinje hadde bystyreplass, men var et langt mer ukjent navn utenfor partiets rekker.

– Det har vært et morsomt år. Og siden jeg var så fersk har nok jeg lært mye mer enn Bård, sier Vinje, til høylydt protest fra Fredriksen.

– Jeg har blitt kjent med Oslo på en helt ny måte. Det er lange dager og et høyt arbeidspress, men et press jeg kan leve med, sier Vinje.

– For ett år siden sa du at du skulle ta deg tid til å spise middag med familien minst én dag i uka, får du til det?

LES OGSÅ: - Bård er et politisk dyr

– Ja, om ikke oftere, sier Vinje.

– Søndager teller ikke, humrer Fredriksen.

– Utenom søndager da. Men barna mine har blitt veldig flinke til å lage mat.

Politisk spill

Selv om de er partiets mest populære politikere, snakker Fredriksen og Vinje varmt om de to som er tiltenkt de øverste vervene; ordførerkandidat Fabian Stang og byrådslederkandidat Stian Berger Røsland. Disse var ikke med i avstemningen, fordi de ble plassert øverst i første runde.

– Frp har lansert Carl I. Hagen som ordførerkandidat. Hvor sannsynlig er det at Frp vil fortsette byrådssamarbeidet med Høyre uten at de selv får ett av toppvervene?

– Høyre går til valg på eget program, der Stian og Fabian er toppkandidater. Høyre har vært klare på at vi ønsker et bredest mulig samarbeid, med alle de fire partiene på ikke sosialistisk side. Så skal velgerne få si sin mening 12. september, sier Fredriksen.

– Selv om de ikke alle de fire vil samarbeide med hverandre?

– Høyre har sittet med makten i Oslo, alene eller i samarbeid med andre partier, i fire perioder. Hvert år siden 1996 har vi fått til et budsjettforlik på borgerlig side. Jeg opplever det borgerlige samarbeidet i Oslo som bra.

– I hvor stor grad preges budsjettprosessene av politisk spill?

– Jeg opplever det ikke som noe spill, men som reelle diskusjoner. Det er fordelen med lokalpolitikk, vi kjenner forholdene bedre enn det som er tilfellet på riksplan. Der er det nok et større spill for galleriet og et behov for posisjonering, sier Vinje, som i høst la frem sitt første Oslobudsjett som finansbyråd.

– I Oslo er det mer «hands on». Bevilger vi penger til et sykehjem eller en skole, så ser vi at det kommer.

– Men dere legger vel opp til at støttepartiene i budsjettprosessen, KrF og Venstre, skal kunne få inn penger til sine hjertesaker?

– Vi legger frem et helt reelt budsjett. Vi vet at det vil bli forhandlinger, men legger ikke opp til et spill rundt det, sier Vinje.

– Alle som er med i et samarbeid må føle seg fornøyd med resultatet og at de har satt sitt preg på det. Sånn er det selvfølgelig i budsjettprosesser også, sier Fredriksen.

– Som å tisse på seg

– Opposisjonen reagerte sterkt på budsjettforslaget fra byrådet. Var det overraskende?

– Ikke overraskende, men jeg synes det er svært overdrevet. De sosialistiske partiene krisemaksimerer over en lav sko. Det er synd, for de skaper et veldig skjevt bilde. Det er ikke krise i Oslo, sier Vinje, og viser til at byrådet legger opp til en innstramming på kun en halv prosent.

Likevel innebærer dette reelle kutt for bydelene. For eksempel budsjetteres det med færre sykehjemsplasser. Det kuttes i sosialhjelp?

– Mange bydeler har drevet med et merforbruk over mange år. Er det en innstramming å la være å bruke mer enn du har? Oslo får flere innbyggere, og for at innbyggerne i byen skal oppleve et stabilt tjenestetilbud, også i fremtiden, trapper vi forsiktig ned, for å unngå abrupte kutt om et år eller to, sier Vinje.


– Arbeiderpartiet og SV vil i sitt alternative budsjettforslag gi mer til bydelene. Hvorfor kan ikke dere gjøre det?

– Mer til drift i dag, krever enda større driftsutgifter i morgen, og Oslos inntekter ser ikke ut til å øke. Ap og SV har ikke noe mer penger enn oss. Vi kan ikke låne til forbruk. Det blir som å tisse på seg for å holde varmen, sier Vinje.

– Eller drikke whisky mot fyllesyke. Det virker dårlig i lengden, skyter Fredriksen inn.

– Er dette et godt budsjett i et valgår?

– Man vinner ikke valg med å pøse ut penger, men å drive en ansvarlig politikk. Det tror jeg velgerne forstår, sier Vinje.

– Betyr dette at dere er fornøyde med jobben dere har gjort i byråd?

– Vi er godt i gang med å kutte ned på vedlikeholdsetterslepet i osloskolen. Investeringene i kollektivtransporten gir resultater, vi får flere boliger for vanskeligstilte. Fjordbyen er i rute. Du kan si at vi er stolte, men ikke fornøyde. Byutvikling er ikke noe man blir ferdig med, sier Fredriksen.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album