*Nettavisen* Nyheter.

Tar med seg kjønnssykdommer hjem

Foto: Crestock

Nordmenn på ferie får kjønnssykdommer de ikke engang har hørt om.

21.06.09 14:21

(SIDE2:) En av tre har sex med en ferieflørt vi knapt kjenner på ferie. Ofte opplever vi at vi er mer løsslupne og derfor ofte mer uforsiktige når vi er i feriemodus. Det er ikke så smart.

Sommeren har tradisjonelt vært høysesong for kjønnssykdommer, men ettersom nordmenn reiser mye mer ut enn før, er ikke dette lenger helt riktig.

LES MER:En av tre har feriesex

Reiser hele året
- I dag reiser folk mye mer. Vi får derfor henvendelser hele året, sier daglig leder Siv Gamnes ved Sex og Samfunn, tidligere Klinikk for seksuell opplysning.

Klinikken jobber med ung seksualitet og opplysning om seksuelt overførbare sykdommer og har klienter opp til 30 år. De startet med fokus på prevensjon, men i dag kommer mer enn 50 prosent av menn og kvinner til Senter for ung seksualitet fordi de mistenker at de har fått en kjønnssykdom. Mange av disse har vært på ferietur i utlandet.

LES OGSÅ: Unngå sexfellene i ferien

Økning i klamydia
- De fleste spør om de har fått klamydia eller HIV. Vi tester ut fra symptomer og ut fra det de forteller om det som har skjedd, sier Gamnes til Side2.

De siste tallene fra Folkehelseinstitutt viser at det i 2008 ble diagnostisert 23.488 tilfeller av genital chlamydia¬infeksjon i Norge.

Og tallene viser at de unge ikke er flinke til å beskytte seg. Ifølge siste MSIS-rapport er den høyeste prosentvise økningen i løpet av siste fireårsperiode i aldersgruppen 15-19 år (menn 42 prosent og kvinner 31 prosent) og i aldersgruppen 20-24 år (menn 23 prosent og kvinner 19 prosent).

Gonoré og syfilis
De siste årene har man sett en økning i både syfilis og gonoré i Norge. Mange smittes i utlandet, da sykdommen er under kontroll her i Norge.

- I andre land er for eksempel gonoré like mye et problem som klamydia er her, sier Gamnes.

I 2008 ble 203 hetereoseksuelle mennesker smittet av gonoré. Av mannfolkene var 56 prosent smittet i utlandet. Thailand var som tidligere år det klart vanligste smittested i utlandet for menn med 33 tilfeller, mens 13 var smittet på Filippinene, seks i Brasil, seks i Kina og fire i Brasil.

73 prosent av mennene oppga at de hadde hatt tilfeldig sex.

Til sammenlikning ble 83 prosent av kvinnene smittet i Norge.

Ukjente sykdommer
Syfilis er en annen sykdom, som her hjemme er mer vanlig blant homoseksuelle enn hetereoseksuelle, men i enkelte land ute kan den være vel så vanlig blant heterofile.

- Og så har du sykdommer som nærmest er utryddet i Norge, som Trichomonas. Denne er mer vanlig sør i Europa, men opptrer omtrent ikke her. Det kan gå år mellom hver gang den påvises. Av den grunn kan det ta tid før legene her finner ut hva som feiler deg. I slike tilfeller er forhistorien for smitten viktig, sier Gamnes.

Trichomonas er en parasitt som smitter ved samleie på samme måte som gonoré- og klamydiabakterier. Den behandles med en kort antibiotikakur.

34911

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.