RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tar mer risiko

Sist oppdatert:
De institusjonelle investorene blir stadig mer risikovillige, samtidig som tiltroen til inntjeningen i selskapene de investerer i synker
Tidshorisonten for investeringene blir stadig lengre og investeringsstrategien innebærer at de er mer villige til mer risiko enn hva som er normalt.

I en porteføljestrategi velger færre å sitte med kontanter istedenfor å sitte med mer risikable prosjekter. Kontantbeholdningen har falt fra 4,3 prosent til 3,5 prosent i totalporteføljen, viser en undersøkelse gjennomført av det internasjonale meglerhuset Merrill Lynch.

Et annet moment er at færre investorer tror at faren for resesjon i den amerikanske økonomien er sterk overdrevet. Antallet investorer som tror at det er lite sannsynlig at den amerikanske økonomien vil oppleve resesjon har falt fra 86 prosent til 81 prosent.

Positive til USA

Investorene er blitt mer positive til utsiktene for de amerikanske selskapenes fortjeneste, mens de er etter hvert blitt mer lunkne i forhold til det japanske markedet. Undersøkelsen viser også at investorer tror at inntektene til selskap i eurosonen er blitt større enn tiltroen til selskaper i Storbritannia.

I undersøkelsen kommer det frem at investorene i økende grad mener at dollaren vil falle mot den japanske yen. Til tross for utsiktene for en svakere dollar venter investorene at de amerikanske aksjemarkedet vil utvikle seg sterkere enn det japanske. Undesøkelsen viser også at færre investorer mener amerikanske aksjer er overvurdert.

Tøft for Europa

De europeiske børsene kan få et tøft år etter hvert som inntektene ikke klarer å innfri markedets forventninger. Forrige ukes tilbakegang var den første på tre måneder for den europeiske Dow Jones Stoxx 600 indeksen, skriver Merryl Lynch i en notis til sine kunder.

Etter at de ledende europeiske selskapene France Telecom, SAP AG og Carrefour skuffet markedet med svake resultater, er det knyttet stor spenning til denne ukens resultat fremleggelser. Dow Jones Stoxx 600 falt 0,1 prosent til 316,87 poeng i forrige uke for første gang siden midten av oktober.

Fokus på omsetning

Novartis og ASML Holding skal komme med resultater denne uken, og det er forventet at inntektene for alle selskapene i Dow Jones Stoxx 600 indeksen vil øke med 9 prosent i snitt. Dette er det svakeste inntektsveksten siden 2002.

Fokuset på inntjeningen tiltar og stadig flere blir mer negative til prisingen av de europeiske aksjene.

En undersøkelse utført på vegne av Merrill Lynch & Co viser at fondsforvaltere er blitt mer negative til inntekt utsiktene de kommende årene. 57 prosent av de spurte svarte i desember at de venter at omsetningen vil vokse, dette der en tilbakegang fra 68 prosent i november.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere