RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tar organene fra dødsdømte

Foto: AFP (AFP)
Sist oppdatert:
Kina avslører hvordan landet forsøker å dekke behovet for organdonorer.

I Kina venter én million mennesker på å få transplantert organ. Én prosent av disse får nye organer hvert år. Siden 2003 har 130 mennesker samtykket til at deres organer kan doneres bort hvis de dør.

Med andre ord er etterspørselen etter organer som hjerte, nyrer og lever skrikende, mens tilbudet heller dårlig. Rike mennesker, med muligheten til å betale for organer, kan snike i køen, og villigheten til å betale penger gjør at reglene ofte brytes for å få tilgang til flere organer.

- Organtransplantasjon skal ikke være de rikes privilegium, sier visehelseminister Huang Jiefu.

Avsløringen kommer i forbindelse med lanseringen av et nytt nasjonalt donorsystem som skal gjøre organer mer tilgjengelig for vanlige mennesker. I følge China Daily skal systemet motvirke ulovlig donorhandel og «transplantasjonsturismen», og øke antall frivillige donorer, skriver China Daily på nett.

Ifølge timesonline melder papiravisen til China Daily at en høytstående medarbeider i helsesektoren avslører at 65 prosent av alle organer som blir transplantert i landet kommer fra dødsdømte fanger.

Sykebiler står klare
En høytstående medarbeider i helsesektoren bekrefter at sykebiler ofte står klare når dødsdømte blir henrettet. Når den domfelte er død, organer fjernet i sykebilen, og fraktet til sykehus der syke mennesker venter i kø på nye organer.

Mange av dem uten samtykke fra donoren.

Hvor mange som blir henrettet årlig i Kina er hemmelig, men trolig blir tusenvis av mennesker henrettet hvert år - altså flere enn resten av verden til sammen. Dette skjer ofte under store offentlige arrangementer der mange dødsdømte blir drept samtidig.

Henrettelsene skjer vanligvis med et skudd mot bakhodet. På 90-tallet introduserte myndighetene giftsprøyte som en mer human henrettelsesmetode, men ennå har ikke denne metoden blitt særlig vanlig.

- Korrupsjon
Visehelseminister Huang Jiefu sier at dødsdømte fanger «absolutt ikke er en passende kilde for organer» han påpeker at en skriftlig godkjenning også er nødvendig fra disse donorene.

Likevel avslører sjefskirurg for transplantasjon ved Shanghai Huashan sykehuset en annen virkelighet.

Sjefskirurg Qian Jianmin sier at sykehuset ikke bare behandler pasienter som får sine organer fra henrettede fanger, men at sykehuset også må forholde seg til andre deler av offentlig forvaltning, inkludert justisdepartementet, skriver timesonline.

Han sier at det er her overgrep finner sted, og at «korrupsjon kan oppstå i disse prosessene». Han sier at mange ignorerer formelle prosedyrer i forbindelse med organdonasjoner fra henrettede fanger. Årsaken er at de ønsker å tjene penger på organene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere