RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto:Shutterstock)

Tar sminken din livet av deg?

Ifølge ny bok kan makeup kan forårsake alt fra kreft til ufruktbarhet.

(SIDE 2): Kjemikaliene i helt vanlige skjønnhetsprodukter kan være langt farligere enn vi tror, hevder journalist Dawn Mellowship i sin nye bok «Toxic Beauty». Mellowship jobber til daglig i den britiske avisen The Daily Mail.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Giftig
De fleste produkter inneholder syntetiske stoffer som er svært skadelige for helsa. Formaldehyd er et av preserveringsmidlene i kosmetikk som har vist seg å være langt skadeligere enn tidligere antatt.

The International Agency for Research on Cancer (IARC), mener å ha grunnlag for å hevde at stoffet er kreftfremkallende. EU er nå forpliktet å opplyse om innholdet av Formaldehyd dersom konsentrasjonen i produktet er over 0,05 prosent.

Kreftfremkallende talkum
Øyenskygge, foundation og pudder inneholder vanligvis opp til 90 prosent mineral talkum. Allerede i 1993 oppdaget National Toxicology Programme (NTP) at rotter eksponert for dette stoffet utviklet lungekreft.

I den senere tid har andre studier påvist en mulig sammenheng mellom mineral talkum og kreft i eggstokkene hos kvinner.

Deodoranter med hormoner
Parabener er syntetisk framstilte preserveringsmidler som bruker i de fleste kosmetiske produkter, men det er særlig høy konsentrasjon av parabener i deodoranter.

Forsøk har påvist at stoffene endrer hormonproduksjonen hos dyr. I 2004 fant Dr. Phillipa Darbre ved University of Reading spor av parabener i brystvevet til kvinner. Forskere er bekymret for at dette kan medføre økt risiko for brystkreft og endringer i DNA molekylene.

Senere studier fra Danmark hevder å ha oppdaget dette stoffet også i blodet til forsøkspersoner.

Tungmetaller
Deodoranter inneholder også tungmetallet aluminium.

Aluminium imiterer det kvinnelige kjønnshormonet østrogen i kroppen, og kan dermed påvirke kvinners fruktbarhet og allmenntilstand.

- Det er galskap å spraye aluminium under armene hver dag, sier Dr. Phillipa Darbre, som oppfordrer alle til å lese nøye på innholdet i produktene de bruker.

LES MER HER: - Helsefarlige deodoranter i Norge

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere