*Nettavisen* Nyheter.

Tåregass møtte 1. mai-tog i Istanbul

En demonstrant utstyrt med en molotovcocktail under sammenstøtene med politi i Istanbul 1. mai. Foto: Stringer (Reuters)

Tyrkisk politi brukte vannkanoner, tåregass og gummikuler mot de mange tusen demonstrantene som trosset forbudet mot å markere arbeidernes dag i Istanbul torsdag.

01.05.14 19:24

Demonstrantene på Taksim-plassen, som har vært sentrum for en rekke store protester mot regjeringen det siste året, fikk en siste advarsel før politiet gikk til aksjon 1. mai.

Flere hundre opprørspoliti rykket torsdag formiddag inn mot den symbolske plassen i Besiktas-distriktet i et forsøk på å bryte opp barrikadene demonstrantene hadde satt opp. Deretter avfyrte de tåregass og brukte vannkanoner mot demonstrantene, ifølge nyhetsbyråene AFP og Reuters.

«Overalt er motstanden»

Noen av demonstrantene var væpnet med brannbomber, stein og fyrverkeri, og i gater og smug rundt Taksim lekte de katt og mus med opprørspolitiet. Flere steder i byen støtte opprørspoliti sammen med demonstranter, noen av dem ikledd finlandshetter eller gassmasker.

– Overalt er Taksim, overalt er motstanden, ropte demonstrantene.

«Hånd i hånd mot fascisme» var også blant slagordene som ga gjenklang til masseprotestene i juni fjor.

Guvernøren i Istanbul hevdet i forkant av arbeidernes dag å ha opplysninger om at «ulovlig terrororganisasjoner og deres forgreininger» planla å yte vold for å hisse til uro.

Klikk på bildet for å forstørre.

En demonstrant blir truffet av vann fra en vannkanon under demonstrasjonene på arbeidernes dag i Istanbul torsdag. Foto: Stringer (Reuters)


40.000 politifolk

Sikkerhetshensyn var videre myndighetenes unnskyldning for å stenge ned deler av storbyens transportnett og sperre veiene til Taksim-plassen. Til sammen skal 40.000 politifolk i tillegg til et titall vannkanonbiler og pansrede kjøretøy ha blitt utplassert over hele byen.

– Å demonstrere på 1. mai er en konstitusjonell rett overalt i verden. Vi har lov til å demonstrere hvor enn vi vil, sier Mahmut Tanal, som representerer opposisjonspartiet RPP i nasjonalforsamlingen.

Tanal ble banket opp av politifolk som forsøkte å få ham bort fra en vannkanonbil, ifølge AFP.

– Dette er noe man bare ser i land som er styrt av diktatorregimer, sier Tanal.

Klikk på bildet for å forstørre.

En demonstrant viser seierstegnet under en demonstrasjon ved Taksim-plassen i Istanbul torsdag. Foto: Murad Sezer (Reuters)


34 drepte

Nasjonalforsamlingen i Tyrkia gjeninnførte 1. mai som en nasjonal helligdag i 2009. Samtidig ble Taksim-plassen åpnet for markeringer av arbeidernes dag etter et 30 år langt forbud.

Forbudet ble innført etter at 34 mennesker ble drept 1. mai 1977 da ukjente gjerningsmenn åpnet ild mot den fredelige marsjen.

Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan slo sist uke fast at han ikke ville la fagforeningene marsjere mot Taksim 1. mai.

– Alle veier leder til Taksim

I stedet foreslo han at arbeiderne kunne markere dagen på en arena i utkanten av Istanbul, noe fagforeningene avviste.

– Vi kommer til å være på Taksim på tross av det irrasjonelle og ulovlige forbudet. Alle veier kommer til å lede til Taksim 1. mai, og vår kamp for arbeid, likhet, frihet, rettferdighet og fred fortsetter, het det i en felles uttalelse fra fagbevegelsen onsdag.

Sur turist

Den travle plassen er omringet av butikker, restauranter og hoteller som vanligvis er fulle av folk. I handlegata Istiklal var flere hundre politifolk stasjonert utenfor stengte butikker. Sure turister ble ransaket på kontrollpunkter satt opp rundt plassen.

– Dette skal liksom være et hyggelig sted for turister. Dette er en forferdelig måte å behandle gjester på, sier turisten Mustafa fra Kairo til nyhetsbyrået Reuters.

Tross protestene som rystet Erdogans regjering i fjor, vant regjeringspartiet AKP en knusende seier i lokalvalgene 30. mars med 45 prosent av stemmene. (©NTB)

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=S0wZ3BWeQ8lAhE2VDR5i3CDHf7mr5zB-iO9vckgcTjSiRY9fS14_E1vCbXI62PScOpLIJjBTsXsF33lAcyhuwZQ1dLe8n09dyFVb0XsMMoal2crNnnfPineJHMxzcFcqDa2NvSJL1F0&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.