Tårevått gjensyn med ektemann

Foto: HUGO INFANTE/REGJERINGEN I CHILE

Redningsoperasjonen for gruvearbeiderne utenfor Copiapó i Chile synes å gå på skinner.

13.10.10 21:48

69 dager har de tilbrakt fanget 700 meter under jorda. En etter én ble de heist opp i redningskapselen i en redningsaksjon verden ikke har sett maken til. Oppe ventet et gripende gjensyn med familie, venner og kolleger - et gjensyn hele verden kunne følge på direktesendt TV.

Deretter ble gruvearbeiderne fraktet direkte bort til et feltsykehus ved San Jose-gruven og deretter til regionsykehuset i Copiapó.

Skrev flere brev
Osman Araya (30), som skrev flere brev til sine nærmeste mens han ventet på redningen, ble heist opp fra sitt fangenskap i kobbergruva som nummer seks. Han virket å være ved godt mot, til tross alle påkjenningene.

I brevene hadde han gjort det klart at han ikke ville gi opp håpet om å bli reddet og han trøstet og satte mot i familien som ventet.

Oppe ventet kona og ga ham en lang, varm omfavnelse. Dette var scenen som gjentok seg igjen og igjen med verden som tilskuere onsdag. Redningsoperasjonen synes å gå på skinner.

Følg dramaet direkte på BBC News her

Veteranen
Mario Gomez (63), den eldste i gruppen på 33, hadde i november planer om å pensjonere seg. Han ble hentet opp som nummer ni.

Han satte to tomler i været og holdt opp det chilenske flagget. Han og kona ga hverandre en lang gjensynsklem, før han tok seg tid til å sette seg ned på kne og folde hendene.

- Jeg har vendt tilbake til livet, sa han ifølge en livefeed på BBC News.

Redningsmannskapene har åpenbart hatt mye av sin oppmerksomhet rettet mot Mario Gomez. Han har hatt helseproblemer, men veteranen - som begynte som gruvearbeider bare 12 år gammel - har altså ikke latt seg knekke.

Les også: Redningsaksjonen i store bilder

Førstemann
Florencio Avalos (31) var den første gruvearbeideren som ble hentet opp fra mørket. Han nådde overflaten klokken 05.11 norsk tid.

31-åringen ble mottatt av sin syv år gamle sønn Bairon, som har ventet i spenning på dette øyeblikket i to måneder.

Les også: Her blir Florencio gjenforent med sønnen

Les også: Stolt sønn tegnet pappas redningsaksjon

Presidenten beskriver møtet mellom far og sønn som et vidunderlig og rørende øyeblikk.

- Jeg sa til Florencio at det er sjeldent jeg ser en sønn som viser så mye kjærlighet for sin far, sa presidenten til journalister på stedet.

Talsmannen
Mario Sepulveda (40) var nummer to i rekken som ble hentet opp fra San José-gruven.

Han nådde overflaten like etter klokken 06.00 norsk tid og virket sterk og ved godt mot. Med seg fra dypet hadde han blant annet en gave til landets president; en pose steiner.

Les også: - Livet er fantastisk

- Det er utrolig å tenke på at vi har vært 700 meter under bakken og at de klarte å redde oss, sa Sepulveda i et tv-intervju etter redningen. Han har vært en talsmann for de innesperrede gruvearbeiderne.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag