RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tarm-alarm i fengselet

Sist oppdatert:
De innsatte i Bergen fengsel på Osterøy har kriminelt dårlig drikkevann.

(iBergen.no) En blindpassasjer ble oppdaget i den månedlige internkontrollen av drikkevannet i fengselet 10. juli. Analysen viste at vannet fangene drakk var infisert med E. coli-bakterien. Innholdet av bakterier var på 43/100 ml, som er såpass høyt at man kan bli syke av å drikke vannet.

Privat brønn
Fengselet på Ulvsnesøy ved Osterøy ble dermed underlagt et kokepåbud av alt vannet.

- Ingen ville ta noen sjanser og kokepåbud ble innført, sier seniorinspektør i Mattilsynet, Anna Walde, til iBergen.no.

Fengselet er tilknyttet et privat vannforsyningsnett. Ute i terrenget på Bruvik i Osterøy ligger vannkilden, en brønn spesielt utsatt for forurensing fra dyr i villfaunaen.

- Har man en vannkilde ute i naturen som er utsatt for tilsig av overflatevann, må man forvente at man kan få slike bakterier i drikkevannet. Derfor er man nødt til å ha minst ett filter vannet må igjennom før den når springen, sier Walde.

Ikke livsfarlig
E. coli-bakterien ble beryktet da den tok ett menneskeliv og gjorde 18 personer alvorlig syke i 2006. Disse hadde blitt smittet etter å ha spist infisert morrpølse fra Gilde. Det er imidlertid ikke den samme typen dødsbakterie fengselet på Ulsvnesøy har i vannglassene.

- Nei, E. coli behøver ikke være dødelig, men kan være helt uskyldig. Hovedsaklig vil smittede få en mage-tarm-reaksjon, sier Walde.

Ingen syke
Men ingen av de 31 innsatte og 26 ansatte ved fengselet har fått magetrøbbel på grunn av drikkevannet.

- Nei, det har gått greit. Vi har vært heldige, sa Mattilsynet. Man skal ikke spøke med slikt. Heller ikke de som har latt være å koke vannet etter påbudet har blitt syke. Vi ville ha merket det nå hvis de var blitt smittet, sier Ken Abbedissen ved Bergen fengsel, avdeling Osterøy.

Den kommunale stiftelsen som eier fengselet er nå pålagt å finne en løsning for vannforsyningen til fangene. Det vurderes nå to alternativ: å koble seg til det kommunale nettverket, eller montere et UV-filter. Innen utgangen av november må tiltakene være utført.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere