Avisa Oslo: Tirsdag formiddag møtte justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) lederne i Oslo politidistrikt på Stovner politistasjon. Møtet fant sted en drøy uke etter at en tenåring ble skutt i en fotgjengerundergang kun et steinkast unna politistasjonen.

Skytingen er den sjette i Oslo bare i høst, og nettopp de mange skyteepisodene var tema for møtet.

– Jeg opplever at vi har en justisminister som ønsker å være tett på problematikken som er tema her i dag, nemlig skytingene som har foregått i Oslo de siste månedene, sier John Roger Lund, leder i Enhet øst i Oslo politidistrikt.

Hans enhet omfatter Stovner og Manglerud politistasjon, og dekker et område som strekker seg fra Groruddalen til Holmlia.

LES MER: Skutt på åpen gate: Her ligger politistasjonen

Se pressekonferansen med Enger Mehl her:

Har ikke oversikt

Lund deltok selv på møtet med justisministeren, der han blant annet fortalte om hvordan politiet jobber for å ta ut våpen fra kriminelt belastede miljøer.

Hittil i år har politiet i Enhet øst tatt beslag i nærmere 50 skytevåpen og 70-80 macheter, forteller Lund til Avisa Oslo.

– Vi vet ikke hvor mange våpen som finnes i disse miljøene, men vi ser at vi har beslaglagt veldig mange våpen i vår driftsenhet siden nyttår, sier han.

LES MER: - Antall skudd tyder på at det var en målrettet handling

– Vi ser at det er veldig mange våpen i omløp. Det som bekymrer oss er at det er flere som tar dem i bruk, fortsetter Lund.

– Hva slags våpen dreier det seg om?

– Det er stort sett funksjonelle våpen, uten at jeg vil gå nærmere inn på det. Det ligger til etterforskningene, svarer politilederen.

LES MER: Kritisk for mann (20) etter skyting på Mortensrud: - En veldig alvorlig sak

Anspent situasjon

Fra tid til annen gjennomfører politiet såkalte våpenkontroller i Oslo sentrum, der samtlige personer innenfor et begrenset området blir visitert. I Enhet øst er de imidlertid mer tilbakeholdne med en slik polititaktikk, forteller Lund.

– Det vi bruker i våre områder er god etterretning for å ta ut disse våpnene. Vi ønsker ikke å bruke for mye kontrollvirksomhet i senter- og boområder, da det kan virke stigmatiserende, forklarer han.

Han mener at våpenbeslagene hittil i år tilsier at det er enkelt for kriminelle miljøer å få tilgang til skytevåpen.

LES MER: Her skjedde skytingen – en ung mann kritisk skadet

– 50 skytevåpen er veldig mye, i tillegg til kniv- og machetebeslag. Det er helt uakseptabelt, sier Lund.

Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, mener politiet at situasjonen i kriminelle miljøer har blitt mer anspent i løpet av høsten – særlig etter drapet på Mortensrud i begynnelsen av oktober.

– Opplever politiet økt vilje i disse miljøene til å bære våpen i det offentlige rom?

– Det kan jeg ikke si noe om, men vi ser i alle fall en økt vilje til å bruke disse våpnene. Det stadfestes gjennom skytingene vi har opplevd i høst. Det bekymrer oss, sier Lund.

LES MER: Ransbølge i Oslo – truet med øks

Flere personer fengslet

– Hvor kommer disse våpnene fra?

– For å si det sånn: Hadde vi visst det, hadde vi dratt og hentet dem. Det er noe de ulike etterforskningene tar sikte på å undersøke, svarer han.

For to uker siden ble til sammen fem menn, samtlige med tilknytning til Mortensrud, varetektsfengslet i fire uker i to separate våpensaker. Alle er siktet for grov, ulovlig befatning med skytevåpen.

Lund trekker det fram som et eksempel på at det reageres strengt i disse sakene.

– I de aller fleste saker der vi pågriper personer med skytevåpen, foretar vi en vurdering av varetekt. Sist vi pågrep fire personer og siktet dem for våpenlovbrudd, ble de fengslet i fire uker med to ukers brev- og besøksforbud. Det illustrerer at samfunnet tar dette på alvor, sier Lund avslutningsvis.