*Nettavisen* Nyheter.

Tatt for voldtekt etter 15 år

Politiet i Bergen mener de har truffet blink i den storstilte jakten på dobbelt-voldtektsmannen i Bergen.

24.01.11 10:30

Mannen nekter straffskyld og er foreløpig bare siktet, men politiet mener at de nå har riktig mann.

Politiet har altså pågrepet og siktet en bergenser for voldtektene i Olsvik i 1996 og Bergen sentrum i oktober 2010. Mannen var blant 100 menn som Hordaland politidistrikt ba om å avgi frivillig DNA-prøve i forbindelse med etterforskningen.

Disse mennene hadde i følge teledata-opplysninger vært i området da kvinnen ble voldtatt. Før jul ble de derfor bedt om å avgi DNA-prøve. Samtidig har politiet avhørt dem som vitner for å få opplysninger om den mulige gjerningsmannen som andre vitner tidligere hadde beskrevet: En bergenser med stor mage på 178 centimeter.

Da mannen ble kaldt inn før jul, nektet da å avgi DNA-prøve.

Fingeravtrykk knytter mannen
– Opplysninger fra åstedet og beskrivelse av gjerningsmannen gjorde at vi ba om rettens kjennelse til å innhente DNA-prøve fra ham, sier politiinspektør Sidsel Isachsen ved Hordaland politidistrikt til Nettavisen. Politiet hentet ham inn til Bergen Sentrum politistasjon fredag 21. januar. Det ble tatt en DNA-prøve av siktede som er sendt inn for analyse. Siktedes fingeravtrykk ble også sikret.

Foreløpig har ikke politiet fått svarene på DNA-prøven tatt av mannen. Derimot har politiet også tatt mannens fingeravtrykk og matchet dem til fingeravtrykk funnet på åstedet i Bergens sentrum i oktober 2010.

– Disse avtrykkene ble funnet på en slik måte at vi knytter dem direkte til gjerningen. Det er ingen naturlig måte denne mannen kunne ha avsatt fingeravtrykkene på, sier Isachsen.

Nekter straffskyld
Bergenseren i 30-årene er nå siktet for de to voldtektene. DNA funnet på de to åstedene gjør politiet sikre på at samme manne var på ferde i 1996 og 2010. Når den siktede nå er knyttet til 2010-voldtekten blir han dermed også knyttet til 1996-voldtekten.

Nå venter politiet på svarene fra rettsmedisinsk institutt på om mannens DNA er identisk med det som ble funnet på åstedene.

Mandag blir han fremstilt for varetektsfengsling.

– Han har ikke erkjent straffskyld og utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken. Jeg ønsker ikke å gi noen kommentarer utover det, sier advokat Lasse Solberg som er mannens advokat-

Av de 100 mennene som ble bedt om å avgi DNA-prøve, har cirka 75 avgitt slik prøve.

– Noen har av prinsipielle grunner ikke ønsker å avgi DNA-prøve. Andre har vi ikke fått kontakt med. Selv om noen ikke ønsker å avgi prøve så betyr ikke det direkte at de er mistenkt. I denne saken var det også beskrivelse av gjerningsmannen og andre opplysninger som gjorde at vi fikk rettens kjennelse til å innhente DNA-prøve, sier Isachsen.

– Hvor sikre er dere på at fingeravtrykkene kan knyttes til selve voldtekten?

– Disse fingeravtrykkene er funnet på åstedet slik at vi knytter dem til den overfallsvoldtekten som fant sted, svarer Isachsen. Hun ønsker ikke å spesifisere hvor disse avtrykkene er funnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.