RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tatt for voldtekt fire år etter

VED SLOTTET: Noen hundre meter fra Slottet ble kvinnen voldtatt i 2009.
VED SLOTTET: Noen hundre meter fra Slottet ble kvinnen voldtatt i 2009. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Saken var henlagt. Så ble mannen tatt for et mindre tyveri.

Snart fem år er gått siden den skjebnesvangre sommernatten. Det var i juli 2009. En ung kvinne var på vei hjem fra byen etter en hyggelig lørdagskveld med venner.

Ved Slottsparken møtte hun en utenlandsk mann. På en avsidesliggende gressplen mellom Slottet og Den israelske ambassade, skal kvinnen ifølge tiltalen ha blitt dratt ned på gressplenen og voldtatt mens hun vred og sparket og ropte «nei, jeg vil gå hjem».

Etter hendelsen tok kvinnen kontakt med en person i Parkveien bak Slottet, og politiet ble tilkalt. Hun ble kjørt til voldtektsmottaket og politiet gjennomførte åstedsundersøkelse. Det ble funnet biologiske spor av mannen, og man fikk et DNA av ham.

Etter en tid ble saken henlagt fordi politiet ikke kom noe nærmere den ukjente gjerningsmannen. DNA-sporet hadde ikke gitt noen match.

Gjennombruddet
Så, i juli 2013, ble en asylsøker tatt for naskeri. Før dette hadde den nå 32 år gamle mannen fra Usbekistan hatt et så og si rent rulleblad.

Han hadde vært i Norge i flere og jobbet i byggebransjen. Han hadde fått avslag på asyl, men hadde sluppet å bli returnert til hjemlandet.

Mannen fikk 7000 kroner i bot, men fordi han ble dømt for et mindre alvorlig tyveri kunne politiet ta DNA-prøve av ham. En lovendring i 2008 åpnet nemlig for å innhente DNA-profiler også fra personer domfelt for mindre forhold. Før 2008 kunne politiet bare ta DNA fra personer dømt for voldtekt, drap eller ran.

Mannens DNA-profil matchet med DNA-et fra Slottsparken i 2009.

Denne uken sto mannen tiltalt for voldtekt i Oslo tingrett. Han risikerer flere års fengsel. Mannen har i dag erkjent at han møtte kvinnen i Slottsparken den aktuelle kvelden, men nekter for at det har skjedd en voldtekt. Han hevder at de hadde frivillig sex med hverandre.

- Traumatisk
- For min klient har det vært en stor belastning å bli minnet om denne traumatiske hendelsen igjen, nesten fem år etter at det skjedde. Hun hadde lagt det bak seg og gått videre med livet, sier bistandsadvokat Hege Salomon til Nettavisen.

FUNNET MED DNA: Hege Salomon ønsker at politiet skal få større tilgang til å innhente og bruke DNA-profiler i etterforskning av voldtektsaker.


Statsadvokat Peter Johansen sa under innledningsforedraget at traumene kvinnen fikk etter hendelsen, vil bli et eget tema i retten.

Selv om rettssaken oppleves knalltøft for kvinnen, tror Salomon at hun i det lange løp vil være lettet over at mannen er tatt og stilt for retten.

Hva dommen i saken blir, gjenstår å se.

Ønsker mer bruk av DNA
- Det fine med denne saken er at man har fått treff på DNA selv om det har gått mange år. Saken viser hvor viktig DNA kan være i denne typen saker med ukjent gjerningsmann. Når voldtekter skjer utendørs hender det ofte at man finner denne typen spor etter gjerningsmannen, sier hun.

Salomon har mange års erfaring som bistandsadvokat for voldtektsofre. Hun er overbevist om at mange voldtekter med ukjent gjerningsmann kan bli oppklart hvis politiet får større tilgang til å bruke DNA-registre, og til å pålegge folk å avgi DNA-prøver.

Voldtekter i Slottsparken
Dette var langt fra den eneste voldtektsanmeldelsen fra Slottsparken. Nedenfor ser du et knippe saker som omhandler voldtekter ved Slottet.


DNA øker oppklaringsprosenten
I denne ferske rapport om voldtekter laget av Kripos (lenke til ekstern pdf)
slås det fast at cirka tre av fire voldtektsanmeldte personer er registrert med andre lovbrudd enn voldtekt. Kripos tror derfor at økt tilgang til å innhente DNA-profiler vil øke muligheten for å oppklare flere saker.

En undersøkelse nylig gjennomført av Politihøgskolen viser at voldtekter der DNA blir funnet har en oppklaringsprosent på 40 prosent, mens en voldtekt uten DNA-spor har en oppklaringsprosent på 24 prosent.

I 2013 ble det anmeldt 1246 voldtekter i Norge. 12 prosent er såkalte overfallsvoldtekter.

Statistikk som viser antall voldtekter i 2013 fordelt på type voldtekt og måned.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere