*Nettavisen* Nyheter.

Tatt i «privat» fartskontroll

Her på militærflyplassen på Flesland måtte politimannens private bil kontrolleres etter "fartskontrollen" for å sjekke at speedometeret var nøyaktig (arkivbilde). Foto: BA

Politimannen var ute i sin privatbil da 19-åringen kjørte forbi...

- Hold fartsgrensene. Familiebilen bak deg kan være bemannet med observante og erfarne politifolk, sier politiadvokat Harald Bilberg til BA.

Det har en 19-åring fra Øystese i Hardanger fått erfare.

Den spesielle historien startet ved 21-tiden om kvelden 2. april i år, da et samboerpar var på vei hjem fra jobb i sin private bil. Begge jobber i politiet.

Forbikjørt i høy fart
I Hardangerfjordvegen ble paret forbikjørt av en bil i stor fart. Den mannlige betjenten satt bak rattet, og han valgte å legge seg på hjul og akselerere til cirka 100 km/t. De holdt bilen i den farten til en tunnelmunning, da bilen forsvant ut av synet, skriver BA.

Han økte da farten til 120 km/t og tok igjen bilen i midten av tunnelen.

Bilen kjørte fort også etter tunnelen og forsvant, men paret fant likevel bilen igjen ved Øystese ungdomsskole. 19-åringen fikk førerkortet beslaglagt straks.

I etterkant ble politiparets privatbil kontrollmålt på Flesland. Kvinnen kjørte bilen mens mannen skjøt med laser. Testresultatet viste at 100 km/t på speedometeret er korrekt fart 93 km/t, går det frem av en dom fra Hardanger tingrett.

På bakgrunn av dette, og en ytterligere sikkerhetsmargin på 5 km/t, kom en frem til at 19-åringen hadde en fart på 88 km/t i en 40-sone og 88 km/t i en 60-sone.

- I strid med instruksen
Forsvareren til bilføreren mener målingene ble gjort i strid med instruks for bruk av speedometer ved fartskontroll ettersom det ikke var et «kjøretøy i politiets tjeneste».

Retten finner likevel ikke grunnlag for å forkaste målingene selv om det ble gjennomført av politifolkenes private bil.

Ifølge dommen fins det eksempler i rettspraksis for bruk av private biler til formålet, dersom det blir gjennomført en betryggende speedometerkontroll i etterkant for å sikre at målingen er korrekt.

Politiadvokat Bilberg som var aktor i saken ba om 18 dagers utbetinget fengsel og tap av førerkortet i 18 måneder.

Slipper fengsel
En hastighet på 88 km/t i 40-sonen vil normalt utløse ubetinget fengsel, men etter en helhetsvurdering kom tingretten til at en betinget straff og 10 000 kroner i bot var passende. Han mister lappen i 14 måneder.

Blant annet var 40-sonen midlertidig på grunn av veiarbeid som var så godt som avsluttet.

Bilberg sier saken kan være en advarsel for mange som tror de bare kan gasse på i distriktet:

- Unge og uerfarne bilførere som begår trafikkforseelser fratas førerretten for lang tid, og må avlegge full ny førerprøve, sier Bilberg til BA.

Advokat Samson Røyrvik som forsvarte 19-åringen sier til BA at hans klient overveier å anke dommen til lagmannsretten.

Etter at BA publiserte saken, tok bilføreren selv kontakt:

- Jeg kommer til å anke. Jeg mener det var feil med utførelsen av kontrollen og jeg anker også over straffen, sier han til BA.

- Men nå ble jo speedometeret på privatbilen til politimannen sjekket?

- Jeg holdt langt lavere hastighet i den 40-sonen, toppen 68 km/t - og ikke 88. Målingen av speedometeret skjedde flere dager etterpå, og det kan vise store forskjeller på den tiden som gikk, sier den unge mannen til BA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.