*Nettavisen* Nyheter.

Tatt med 293.000 kroner i bukselommen. Sier han skulle kjøpe traktor

Seifeddine Selmi (innfelt) ble pågrepet på Jernbanestasjonen i Bergen i juli i fjor. Kameraten hadde på seg nær 300.000 kroner i kontanter. Foto: Olav Sundvor (Bergensavisen)

– Jeg skammer meg over det jeg har gjort, men mest skamfull er jeg over at min kamerat ble trukket inn i saken.

BERGEN (Bergensavisen): BA møter tuniseren Seifeddine Selmi (42) på et besøksrom i Bergen fengsel. I over ett år har han sittet i varetekt, tiltalt og dømt for befatning med rundt syv kilo hasj.

Han er ikke en av mange fanger som klager sin nød og sverger på at han er uskyldig. Tvert imot roser han både fengselsvesenet og især en navngitt førstebetjent samt politiet i Bergen, og sier han tar den straffen han fortjener.

– Vekslet på svartebørsen

Det som plager ham, er at hans to år eldre barndomskamerat ble pågrepet dagen etter at han kom på besøk i juli i fjor.

Den 44 år gamle mannen er gårdeier og driver landbruk i hjemlandet. Da de to ble arrestert på Jernbanestasjonen i Bergen om kvelden 2. juli i fjor hadde 44-åringen på seg 292.500 kroner i norske kontanter. Han kom til Norge dagen i forveien. Pengene hevder han å ha vekslet til seg på svartebørsen i Tunisia.

De skulle ta nattoget til Oslo da de ble pågrepet.

Planen var å kjøpe landbruksmaskiner i Norge som han skulle transportere tilbake til det nordafrikanske landet.

Politiet mener kontantene er utbytte av narkotikavirksomheten som Selmi og to andre kamerater ble dømt for i Bergen tingrett i midten av juni i år. Selmi fikk tre år og to måneders fengsel.

– For dem som ikke kjenner forholdene i Tunisia høres dette rart ut at han dro til Norge med norske kontanter. Men sannheten er at pengesystemet hjemme fungerer helt annerledes der enn i Norge. I tillegg er det vanskelig å få tak i nye landbruksmaskiner, selv om man har penger, sier Selmi til BA.

Sendte brev til politiet

Han sitter med en bunke med brev han har sendt til politiet i det drøye året han har sittet fengslet. Han har bedt om at politiet foretar en rekke etterforskningsskritt både i Tunisia og i Norge rundt saken og formålet med besøket i Norge.

Svaret han har fått er at politiet ikke anser undersøkelsene som «relevante».

– For min venn er det relevant. Jeg har ødelagt livet hans, men jeg ønsker at han skal få tilbake verdigheten sin, sier Selmi.

Kameraten slapp ut fra fengsel etter å ha sonet store deler av dommen på ett år og fire måneders fengsel for grovt heleri tidligere i høst.

Møter opp til ankesaken

– Han har likevel anket dommen og kommer til Bergen i ankesaken i Gulating senere i måneden. Det hersker ingen tvil om at han er gårdeier i Tunisia. Det er bragt på det rene, sier forsvareren hans, advokat Ole-Petter Grythe Hoff til BA.

Ifølge Hoff vil 44-åringen innta det samme standpunktet som han gjorde i tingretten da han erklærte seg ikke straffskyldig.

Ifølge Selmi har barndomsvennen tapt mye penger på det året han satt i norsk fengsel. Gården i Tunisia har ligget brakk.

I tingrettens dom ble de 297.000 kronene inndratt til statskassen.

Selmi avviser at han er blitt kontaktet av barndomsvennen eller at han har følt seg presset til å gå ut i media med saken.

— Jeg håper bare at han skal få rettferdigheten sin, avslutter 42-åringen.

«Ulogisk forklaring»

Statsadvokat Magne Kvamme Sylta skal aktorere saken i lagmannsretten i senere denne måneden. Han har overtatt saken fra en annen statsadvokat, men han ønsker ikke å gå inn på detaljer i etterforskningen før ankesaken.

I Bergen tingrett la dommerne vekt på at 44-åringen ikke kunne gjøre rede for hvilke landbruksmaskiner han så etter i Norge, og at han ikke har kunnet gjøre rede for når utstyret skulle kjøpes inn.

Selmi skulle være med å hjelpe fordi han selv har drevet med landbruk samt at han kjente norske forhold og var kjent her.

«Retten ser bort fra tiltaltes forklaring som er ulogisk, mangler indre sammenheng, og som retten finner oppkonstruert og helt uten troverdighet», skrev tingretten i sin dom i juni.

Nå skal Gulating vurdere bevisene i saken på nytt.

Les flere saker i Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.