Tatt med 75 liter GBL

Foto: (Tollvesenet)

En 25-åring fra Buskerud er tatt med 75 liter GBL i tollkontroll i Larvik.

16.08.10 12:28

GBL kan brukes som narkotika, men det er også vanlig å blande det ut til det mer kjente stoffet GHB.

- Det er veldig alvorlig fordi det er et farlig stoff og er nært knyttet til GHB. Stoffet har veldig varierende kvalitet. Den ene dagen gir det en god rus, men neste dag kan den samme dosen bli en overdose. Det som er skremmende er at det ikke finnes noen motgift, sa Vidar Brochs, leder i Oslo narkotikapolitiforening, til NRK i juli i år.

- Malingsfjerner

Buskerud-mannen forklarte tollerne at han hadde med 75 liter malingsfjerner da han kom med ferga fra Danmark til Larvik natt til 8. august. Det er ikke ulovlig å ta med seg malingsfjerner over landegrensene, la han til, ifølge toll.no.

I bilen var det tre 25 liters plastkanner samt ytterligere to kanner i en bag.

Ut fra mannens forklaring mistenkte tollerne at kannene i virkeligheten inneholdt GBL, og de varslet Vestfold politidistrikt om beslaget. En mindre mengde dopingmidler ble også funnet i bilen.

75 liter er et betydelig beslag av GBL. Det hittil største tollbeslaget av GBL ble gjort i Oslo i august 2003. Da avdekket Oslo-tollerne 400 liter kjemikalier til narkotikaproduksjon, i virkeligheten GBL.

Overdoser

Norske tollere beslagla 191 liter GBL første halvår i år, noe som tilsvarer 50.000 brukerdoser. De 191 literne var fordelt på 49 beslag, ifølge TV 2.

Første halvår i 2009 var beslaget på 59 liter.

GBL er lovlig i Sverige og noen andre land, hvor det blant annet brukes som felgrens til biler og som løsemiddel. I Norge kom det på narkotikalisten i mars i år, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

På Svinesund i Østfold ble det 25. juni beslaglagt 60 liter GBL. Beslaget er ikke blitt kjent før nå av hensyn til etterforskningen. Samtidig ble fem personer lagt inn på sykehus etter overdoser av GHB. Flere personer er pågrepet i saken. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.