*Nettavisen* Nyheter.

Tatt med over 100 kilo hasj

Foto: Tollvesenet (Tollvesenet)

I en storkontroll på Eda i forrige uke, beslagla tollere fra Kongsvinger over 100 kilo hasj i en nederlandskregistrert trailer.

15.02.11 16:58

- Dette er det største hasjbeslaget på denne grenseovergangen noensinne, sier kontorsjef Morten Nystuen i grensekontrollen på Kongsvinger til Glåmdalen. Han berømmer de norske tollerne for godt utført tollerhåndverk.

Stor verdi
Beslaget, som er det nest største tollbeslaget av hasj så langt i 2011, har en gateverdi på omlag 15 millioner kroner.

I den nederlandskregistrerte traileren lå det tre plastkasser med over 100 kilo hasj i pallekassen.

Den 45-årige litauiske sjåføren forklarte tollerne at han hadde losset medisinsk utstyr i Stockholm og han skulle til Gardermoen for å hente fisk. Med på lasten hadde han et parti ost som skulle leveres i Kongsvinger.

Beregnet for norsk marked
- Smuglingen ble avslørt takket være norske tollere. Narkotikaen var absolutt beregnet for det norske markedet, fastslår Lennart Furebo, sjef for den svenske «gränsskyddsgruppen» i Hån (ved Ørje), og som tilhører samme tollområde som Eda.

Storsmuglingen etterforskes av svenske tollmyndigheter, det vil si Tullkriminalen i Göteborg, ut fra at traileren ble stoppet på svensk side av riksgrensen. Det til tross for at mottakerapparatet etter alt å dømme befinner seg her til lands.

I Sverige står Tullverket selv for etterforskningen, mens her i Norge overlates dette til politiet.

På grønn sone
Den litauiske sjåføren kjørte på grønn sone da han ble stoppet. Han hadde da deklarert bilen som tom ut av Sverige på vei inn Eidskog, men ved nærmere undersøkelser viste den seg altså ikke å være det. Tvertimot inneholdt den betydelige mengder narkotika.

- 45-åringen sitter nå varetektsfengslet i Karlstad, og har allerede vært avhørt flere ganger. Traileren holder vi fortsatt på å undersøke, mens narkotikaen er blitt fraktet til Göteborg, opplyser Furebo.

følge Furebo er ingen andre personer pågrepet i saken så langt. Han understreker at etterforskningen foreløpig er i en svært tidlig fase.

Vil ikke kommentere
Beslaget ble gjort ved 18.30-tida sist onsdag. Tollere fra Kongsvinger tolldistrikt gjennomførte da en større, åpen kontroll i retning Norge. Norske og svenske tollere har et utstrakt samarbeid i grenseområdet.

Lovverket er også slik at det ene lands tollere kan gjennomføre kontroller inntil 15 kilometer inn på det andre lands territorium.

Les flere saker hos glomdalen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag