*Nettavisen* Nyheter.

Taxfree fredes likevel

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Regjeringen har fått kalde føtter. Taxfree-salget likevel fredet.

06.03.10 17:21

- Det ligger ikke noe forslag om å fjerne taxfree-ordningen på finansministerens bord foran regjeringens budsjettkonferanse neste søndag, sier kommunikasjonssjef Runar Malkenes i Finansdepartementet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fredag kveld kunne ANB melde at regjeringen vurderer å stoppe taxfree-salget ved flyplasser og på ferger. Et slikt forslag vil kunne gi staten over tre milliarder kroner mer i avgifter på tobakk og alkohol. Det ville ha kommet godt med når regjeringen skal holde igjen på oljepengebruken i statsbudsjettet for 2011.

SV ville ha
Men nå er altså forslaget lagt dødt, under ett døgn etter at det ble kjent. SV har ivret sterkt for å fjerne taxfree-salget, mens sterke krefter i Arbeiderpartiet og Senterpartiet har kjempet mot. I disse partiene er det frykt for at en fjerning av taxfree-ordningen kan true flere av landets flyplasser.

Det avgiftsfrie salget er nemlig med på å finansiere de 42 flyplassene som går med underskudd. Dersom det blir slutt på taxfree, så vil disse flyplassene måtte kjempe ordinært om penger i hvert statsbudsjett.

Jobben med neste års statsbudsjett blir ekstra tøff. Derfor kommer det mange kuttforslag opp på bordet. Mange av disse forslagene har tidligere vært uaktuelle, men nå er det mer realistiske enn på lenge.

Bare sonderinger
Foreløpig har det bare vært sonderinger mellom regjeringspartiene og finansministeren om budsjettet. Først i midten av kommende uke kommer de formelle kuttlistene på bordet.

Neste søndag samles regjeringen til den første konferansen om statsbudsjettet for 2011.

ANB kunne fredag fortelle at det blir vurdert å kutte i både barnetrygden og u-hjelpsposten. I tillegg er det aktuelt å øke egenbetalingen ved legebesøk og andre helsetjenester.

I årets statsbudsjett bruker politikerne nesten 150 milliarder oljekroner til mange gode formål. Dette er 45 milliarder kroner mer enn det oljepengebruken skal være i et normalår. Ifølge den såkalte handlingsregelen skal det brukes fire prosent avkastning av oljefondet i et normalår.

Finansminister Sigbjørn Johnsen har sagt at Norge raskt må komme tilbake på fireprosenten. (ANB)

- Rett og slett smålig
Da forslaget ble kjent ristet, bare Per Sandberg (Frp) på hodet.

- For å si det med en gang, dette tror jeg aldri kommer til å bli gjennomført. Men det at de i det hele tatt vurderer det, avslører hvor avgiftskåt denne regjeringen er, sier nestlederen i Frp til Nettavisen.

Les saken: - Regjeringen er jo helt lost

Heller ikke Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre og medlem av finanskomiteen, trodde at regjeringens forslag ble en realitet.

- Det kan sikkert argumenteres mot at kvoten er ulogisk og at vi taper avgiftskroner på dette, men taxfree er en av de små gleder som mange nordmenn, meg inkludert, har når vi er ute og reiser. Men det er jo typisk Arbeiderpartiet, at de går etter de tingene som folk synes er litt hyggelig.

- Når det er sagt, så tror jeg det er et forslag som Arbeiderpartiet må gi seg på. Det er rett og slett for smålig, sier Sanner til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.