*Nettavisen* Nyheter.

Taxfree står for fall

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Finansminister Sigbjørn Johnsen vil fjerne taxfree-salget av tobakk og alkohol.

05.03.10 23:35

Men han møter motbør fra rødgrønne politikere.

Regjeringen vurderer å stoppe muligheten til taxfree-salg på flyplasser og om bord i fly og ferger som går fra utlandet.

Dette er ett av innsparingsforslagene som finansminister Sigbjørn Johnsen har lansert i arbeidet med statsbudsjettet for 2011, røper regjeringskilder overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Diskuter forslaget nederst i saken!

Ved å kutte ut norsk taxfree kan staten ta inn over tre milliarder kroner mer i avgifter på tobakk og alkohol, anslår regjeringen.

En slik innsparing vil komme godt med når regjeringen nå skal redusere oljepengebruken i kommende statsbudsjetter.

Møter motstand
Men finansministeren har motkrefter i regjeringspartiene, spesielt i Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Taxfree-ordningen gir nemlig store inntekter for Avinor, penger som i neste omgang brukes til å finansiere de mange ulønnsomme flyplassene her i landet.

Det er i realiteten taxfree-salget ved de fire store flyplassene her i landet som redder de 42 ulønnsomme flyplassene i distriktene.

Kostnadene ved de ulønnsomme flyplassene er snart oppe i 1,2 milliarder kroner. Taxfree-salget ved flyplassene utgjør 40 prosent av de kommersielle inntektene.

På statsbudsjettet
Mange rødgrønne politikere frykter at en fjerning av taxfree vil sette mange flyplasser i fare, siden de aller fleste flyplassene da må finansieres over statsbudsjettet. Da kan flyplasser fort bli en salderingspost i trange budsjettider, frykter mange i Ap og Sp.

I SV-leiren har man mer sans for Johnsens forslag, siden dette vil gjøre det litt mindre lukrativt å reise med fly og ferger.

EU avviklet den interne taxfree-handelen i 2003. Derfor er det også krefter i Norge som ivrer for avvikling i Norge. En avvikling av taxfree-systemet vil også få betydning for den avgiftsfrie kvoten som er på innførsel av alkohol og tobakk i Norge.

Må stramme inn
Neste søndag samles regjeringen til den første konferansen om statsbudsjettet for 2011. ANB kunne fredag fortelle at det blir vurdert å kutte i både barnetrygden og u-hjelpsposten. I tillegg er det aktuelt å øke egenbetalingen ved legebesøk og andre helsetjenester. Og nå står altså taxfree-ordningen for hogg.

I årets statsbudsjett bruker politikerne nesten 150 milliarder oljekroner til mange gode formål. Dette er 45 milliarder kroner mer enn det oljepengebruken skal være i et normalår. Ifølge den såkalte handlingsregelen skal det brukes fire prosent avkastning av oljefondet i et normalår.

Finansminister Sigbjørn Johnsen har sagt at Norge raskt må komme tilbake på fireprosenten.

Fakta om taxfree:
* Norske reisende kan lovlig innføre en kvote avgiftsfrie varer til landet via ferge og fly

* Kriteriet er at den reisende har vært utenfor landets grenser i minst 24 timer

* Kvoten er inntil en liter brennevin og 1,5 liter vin samt 200 sigaretter

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.