*Nettavisen* Nyheter.

Taxfree-tobakk ut av syne

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

1. januar kommer forbudet mot synlig tobakk i butikkene. Taxfree-butikkene slipper heller ikke unna.

Oslo (ANB): 1. januar kommer forbudet mot synlig tobakk i butikkene. Taxfree-butikkene slipper heller ikke unna.

Årsaken er det nye forbudet mot synlig oppstilling av tobakk, som trer i kraft 1. januar. Den innebærer at alle butikker, kiosker og bensinstasjoner skal skjule tobakken, også taxfree-butikkene. De praktiske konsekvensene for bransjen er at utsalgsstedene må oppbevare tobakksvarer og røykeutstyr slik at de ikke er synlige for kunden.

Poenget med det nye forbudet er blant annet å stanse reklameeffekten tobakken ute i hyllene har.

– Nå forsvinner den reklameeffekten som tobakkspakkene har hatt i butikkene. Dette betyr at både snus og røyk vil bli mindre synlig i hverdagen. Vi håper det vil føre til at færre unge begynner med tobakk og at det blir lettere å slutte for de som prøver, sier Kaja Kierulf, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Eget tobakksrom
I avgangsetasjen på Gardermoen er man godt i gang med en ombygging, som vil koste rundt to millioner kroner. Et eget tobakksrom skal på plass i taxfree-butikken. Rommet skal ha elektronisk skyvedør og på utsiden skal et nøytralt skilt fortelle hva det inneholder.

– Vi kan kun selge røyk i kartonger og har et relativt stort salgsvolum. Det ville blitt veldig vanskelig for oss å skjule tobakken under disker eller i skap. Vi søkte først om å få samme unntak som spesialforretninger, men det ble ikke godtatt. Dette betyr at du må ta et aktivt valg for å gå inn dit, sier Ivar Klette, operational manager i Travel Retail Norway, og en av sjefene for taxfree-butikkene på Gardermoen utenfor Oslo, Værnes i Trondheim, Flesland i Bergen, Sola i Stavanger og Kjevik i Kristiansand.

De fire sistnevnte flyplassene får ikke et eget rom, men en skapløsning, siden de har færre varer, opplyser Klette.

20 prosent av omsetningen
Tobakk står for 20 prosent av omsetningen i snitt på de fem flyplassene. Klette mener det er for tidlig å si om de nye reglene vil føre til at omsetningen går ned.

Mange kunder har allerede fått med seg det nye forbudet, ifølge Klette. Det gjelder ikke alle. Sunniva Kvarme (17) fra Hamar har ikke hørt om forbudet før ANB forteller om det, men stiller seg positiv til det.

– Det kan nok være fornuftig, og jeg tror det kan hjelpe for noen, sier Kvarme.

Kristian Sjølstad (19), også fra Hamar, er litt mer skeptisk til om de nye reglene vil ha noen særlig effekt.

– Det er et bra tiltak, men jeg tror nok folk har bestemt seg for om de skal ha tobakk før de går inn i butikken, mener han.

– Mye snusing
I handa har Sjølstad en pakke med snusbokser, men den er ikke til han selv, selv om han forteller at han snuser litt.

– Er det mye snusing blant unge på Hamar?

– Ja, det er i alle fall mer snus enn røyk. Røyking synes jeg er litt drøyt. Det er farligere også. Jeg spiller fotball, og i det miljøet er det ikke så vanlig å røyke, sier Sjølstad.

– Det er i alle fall bedre å snuse enn å røyke, mener Kvarme. Hun forteller at hun ikke snuser selv, men at det er en del jenter som snuser.

– Det blir flere og flere, sier Kvarme.

Gjelder også norske skip
Forbudet mot synlig oppstilling av tobakk gjelder også på tax free-butikker og andre utsalgssteder for tobakk om bord i norskregistrerte skip. Dette gjelder uansett hvilket lands farvann skipet befinner seg i.

Er skipet derimot utenlandskregistrert, gjelder ikke forbudet mot synlig oppstilling av tobakk, opplyser Helsedirektoratet. (ANB).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.