*Nettavisen* Nyheter.

Teamfiske og nymfe etter laks

Å fiske laks med nymfe er utfordrende. Det krever litt andre fisketeknikker enn mange er vant med, men kan fint gjøres med det utstyret du har.

13.06.05 09:02

Du kan lese mer om fluefiske på fluefiske.net.

Veien frem til dette fisket har vært like moro og lærerik som selve fisket er i dag. 18 år gammel gikk jeg til innkjøp av fluestang, en gild og hvit Tjøstheim. Jeg ble vennskapelig mobbet for at jeg nå la opp til «pisking av vann».

Fisk før helse
Den første turen gikk til Skjedbreia, et vann i Fræna kommune. Isen lå enda som flak, med åpne råk hist og her. Det vaket fisk i råkene, bitte små vak nok til at iveren var på topp, men den fikk seg raskt en knekk da kastelengden jeg la for dagen bare nådde halvveis fram til vakene. Der sto jeg, med bare et par seilerstøvler¿

Jeg kunne da ikke komme hjem uten fisk - for en mobbing det ville bli. Det var bare å skride til verket og vasse uti, til navla. Jeg skulle likevel ikke stå der så lenge, tenkte jeg. Én time senere var jeg tre fine røyer rikere. Til tross for følelsesløse bein var selvbildet på topp og mobbefrykten lagt bak meg.

Litt hoste dagen etter, neste dag til sengs, så sneiping av røyken og til slutt dobbeltsidig lungebetennelse. Til tross for følelsen av at livet var på hell, ble det ikke det samme etterpå: Fisket var blitt noe mer enn mark og dubb.

Rufsefluer ala nymfe
Samme år ble Vågsbøelva på Eide på Nordmøre ofte besøkt. Her er det rik vegetasjon, ofte helt med til elva og fluene fikk ofte nærkontakt med bjørk og kvist. Jeg røsket dem ut av greinene og fisket videre på trass - og fisken beit selv om de dyre innkjøpte fluene manglet vinge. Tanken kom som en åpenbaring. En krok med litt rufs på må da jeg også klare å lage? Slik skaffet jeg meg fluebinderutstyr og bandt mine rufsefluer. Jeg fikk fisk. I løpet av vinteren fikk jeg vite at dette var nymfefiske.

Starten på nymfeteknikken
Sesong etter sesong gikk og Oselva innerst i Fannefjorden ble flittig besøkt, spesielt Tøftehølen. Det var ikke uvanlig med 15 til 20 mann på et 120 meter lang elvestrekningen hvor alle vadet ut til hovedstrømmen, så fisken ble skremt over til den andre siden. Rullerende fiske var også et fremmedord for noen. Jeg ble lei.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anne Jansen, www.fluefiske.net

Jeg dro på den andre siden av elva, der bunnen var gjørmete og vadingen dyp, over navlenivå. Kastingen ble vanskeligere, og for å lure sjøørreten på helt blankt og nærmest stille vann, måtte kastet "sitte" - fint og lett. Dette ble utgangspunktet for nymfeteknikken.

Den innebærer et litt spesielt kast hvor lina løper ut for så å stoppe "på snella". Dette er vesentlig for å strekke en fortom på 25 til 27 fot med ei stang i klasse 3 til 5 ved dyp vading. Det vi ofte glemmer er at fortommens hensikt også er å skape avstand mellom snøre og flue. Min erfaring er at det er sentralt at fisken ikke ser fluelina, også ved fiske etter laks.

Laksefisker og ørretfisker
Etter dette startet samarbeidet med Jan Erik Granbo fra Trondheim. Han begynte sitt laksefiske tradisjonelt, med 15-foteren. Det ble noen kilometer landevei til hølene i Orkla og Gaula med stanga montert på en tregirs DBS. Jeg var en ørretfisker fra barnsbein av, men laksen og sjøørreten kom mer og mer inn i livet mitt.

Før vi møttes, fisket vi på forskjellige plasser og i forskjellige elver, men etter de samme artene - laks og sjøørret. For oss var enhåndsstanga blitt en klar favoritt. Vi hadde hver våre teorier, med utgangspunkt i de basisteoriene som faktisk finnes. Disse basiskunnskapene duger godt under normale forhold, men når elva viser seg fra en dårlig side, kan det være greit å ha noen triks i baklomma for å provosere laksen til å ta flua.

Du kan få kontakt Randulf med via www.fluefiske.net

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.