*Nettavisen* Nyheter.

Ted Cruz tok to delstater, Trump slo tilbake

FRONTMENNENE: Donald Trump og Ted Cruz ligger best an i nominasjonskampen i det republikanske partiet. Foto: Chip Somodevilla (Afp / NTB scanpix)

Ted Cruz så ut til å ta innpå Donald Trump i nominasjonskampen, men nå går det mot uavgjort.

06.03.16 08:30

NEW YORK (Nettavisen): Ted Cruz vant nominasjonsvalget i både Kansas og Maine lørdag (natt til søndag, norsk tid).

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Cruz fikk 48,2 prosent av stemmene i Kansas, mens Donald Trump måtte nøye seg med 23,3 der. Marco Rubio fikk 16,7 prosent og John Kasich 10,7.

De to første til Cruz

De 40 delegatene fra Kansas fordeles slik: 24 til Cruz, 9 til Trump, 6 til Rubio og 1 til Kasich.

Også Maine gikk til Cruz, selv om marginene var mindre her. Seieren i Maine gir Cruz 12 delegater, mens Trump får med seg 9 herfra og John Kasich 2.

Donald Trump stakk av med seieren i den tredje delstaten for kvelden, Louisiana, og tok også den fjerde og siste; Kentucky.

Alt i alt vil Cruz og Trump sannsynligvis hale i land omtrent det samme antall delegater fra lørdagens fire nominasjonsvalg.

Trump beholder ledelsen

Før det republikanske partiets nominasjonsvalg i Maine, Kentucky, Louisiana og Kansas lørdag, hadde Donald Trump 329 delegater og Ted Cruz 231, mens Marco Rubio på tredjeplass hadde 110 og John Kasich på fjerdeplass hadde 25.

Det kreves 1237 delegater for å vinne nominasjonen.

Les også: Trump gjør narr av Clintons nye slagord

Trump fikk kraftig kritikk i amerikanske medier for å droppe den viktige CPAC-konferansen fredag. Resultatet i Kansas vil sannsynligvis føre til spekulasjoner om at dette valget ble kostbart for eiendomsmagnaten.

Hans kandidatur er meget omstridt, men også Ted Cruz har sine kritikere, og ingen av dem er mer høylytt enn hans tidligere romkamerat på Princeton - les mer om dette her.

- Interessant at Trump vinner i Sørstatene

- Dette var en veldig skuffende natt for Marco Rubio. Resultatene i dag styrker ikke hans muligheter til å vinne noen av statene kommende tirsdag. Strategien om å vente til Florida 15. mars begynner å minne om Rudy Giulianis strategi i 2008, sier Alf Tomas Tønnensen, førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda og leder av organisasjonen American Studies Association of Norway, til Nettavisen.

Han synes også det er interessant at Trump fortsetter å vinne i Sørstatene selv om han ikke regnes som mer konservativ enn Cruz generelt sett.

- Det virker sannsynlig at rasespørsmålet spiller en viss rolle her, og Trump prøvde å ri to hester samtidig ved først å nøle med å ta avstand fra KKK og deretter ta avstand, sier Tønnessen.

Trump viste sin morsomme side i pressekonferansen da han sa at det var naturlig at Cruz vant Maine siden den staten er så nærme Canada, mener han.

- Totalt sett var dette en god natt for Cruz. Han befestet sin posisjon som Trumps fremste utfordrer og reduserte Trumps ledelse i totalantallet delegater. Det blir spennende om han kan komme enda nærmere Trump etter valgene i Idaho, Mississippi og Michigan på tirsdag.


Klikk på bildet for å forstørre.

BERNIE SANDERS knytter neven og viser kampglød. Foto: Carlos Osorio (Ap / NTB scanpix)

Sanders slår tilbake

Demokratene har også flere nominasjonsvalg denne helgen: Nebraska, Kansas og Louisiana lørdag, samt Maine søndag.

Bernie Sanders vant Kansas og Nebraska, mens Clinton tok Louisiana. Hvordan delegatene herfra fordeles, er foreløpig uklart.

Ettersom Louisiana har 51 delegater, mot 23 i Maine og 30 i Nebraska, vil Sanders sannsynligvis ikke ta merkbart innpå Clinton.

Hos Demokratene trenger man 2382 delegater for å vinne nominasjonen. Clinton hadde før lørdagens nominasjonsvalg 1058, inkludert superdelegatene, mens Sanders hadde 431.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag