Se video fra pressekonferansen øverst i artikkelen!

Statepidemiolog Anders Tegnell forteller på torsdagens pressekonferanse at andelen positive svar har økt.

- Nå er vi oppe i fire prosent av 140.000-150.000 i uka, sier han og legger til at noen regioner blir mer og mer berørt.

Siden tirsdag har de svenske helsemyndighetene startet en dialog med regionene om hvor det bør innføres tiltak.

Les også: Høie advarer: - 1,6 millioner nordmenn kan befinne seg i risikogruppen

- Tegn på økning

-Det er videre flere tegn på at det er en økning i Sverige, opplyser Tegnell.

Deretter kom statsepidemiologen med en oppdatering på rådene som gjelder de eldre.

- Dagens nyhet er at vi fjerner de restriksjonene som spesifikt er rettet seg mot de over 70. Vi har diskutert dette lenge frem og tilbake, sier han.

Ifølge Tegnell har man funnet ut at det er mange flere muligheter for å holde orden på smittespredningen nå, og man ser også at eldre har det verre og verre.

- Vi ønsker også å presse på for at denne aldersgruppen får komme til helsevesenet, slik at de får behandling for kroniske sykdommer som mange de eldre har fra før av, sier Tegnell.

Han anbefaler de som skal besøke eldre slektninger om å være bevisst på hvordan man utfører besøket, slik at man ikke utsetter dem for noen risiko.

Thomas Lindén, avdelingssjef for Socialstyrelsen forteller at antallet pasienter som får intensivbehandling har steget betraktelig den siste tiden.

Kan ha gitt feil svar

I Stockholms-regionen har man bare utført smittetester i svelget. En ny studie fra Folkhälsomyndigheten viser at det ikke er nok for å kunne påvise eventuell covid-19-smitte, og at en slik test kan gi feil svar.

Derfor endres nå testene, skriver Aftonbladet.

Prøver skal nå tas ved svelge-, nese og spytt-tester.

- Forberedelsene er allerede i gang for å gå over til den anbefalte måten å teste på, der man kombinerer de tre, skriver Marcus Hagström ved presseavdelingen hos Karolinska Universitetssykehus.

Flere andre svenske regioner benytter seg allerede av den kombinerte test-formen. Tegnell mener Stockholms testmåte så langt ikke har hatt store utslag.

- Det kan kanskje være enkelt-tilfeller, men det er nok få. Slik kan skje ved all prøvetaking, sier han til SVT.

Torsdag er det 108.969 smittede og 5930 døde i Sverige, opp ét dødsfall fra onsdagen.

Les også: Tegnell vurderer å slutte