I Norge har smittetallene skutt i været de siste ukene. Mandag 13. desember ble det også innført svært strenge koronatiltak for å få bukt med smittetallene og innleggelsestallene på sykehus. Helsedirektør Bjørn Guldvog pekte da på den nye virusvarianten omikron som en «gamechanger». I Sverige derimot har spredningen av omikron gått langsommere. Ifølge Folkhälsomyndigheten har det kun blitt bekreftet 51 tilfeller av omikron i Sverige per dags dato, skriver Expressen.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Frykter fem rentehopp i løpet av ett år, og det første kommer kanskje allerede denne uken

I Norge viser statistikk fra FHI at Norge har 1498 bekreftede omikron-tilfeller i skrivende stund, og nå forklarer svenskenes statsepidemiolog Anders Tegnell den enorme forskjellen i tallene.

- Superspreder-arrangementet

Norge har fått internasjonal oppmerksomhet i det siste, og det skyldes det julebordet på Louise Restaurant & Bar fredag 26. november. 105 personer fikk påvist omikron-smitte i det som nå har blitt verdens mest omtalte julebord.

Les også: - Omikron-situasjonen er absurd. Det er åpenbart mye snobberi

- Har man uflaks, som i Norge, og får inn virusvarianten på et sted der man får veldig mye smitte, så vil det spres raskere, sier Tegnell til Dagens Nyheter, gjengitt av Expressen.

Og han legger til:

- Vi har heller ikke hatt et superspreder-arrangement som julebordet i Oslo.

En fordel

Tegnell snakker også om den eksplosive økningen av omikron-smitte i Danmark, og håper at Sverige unngår å komme i samme situasjonen de neste ukene, fordi det vil gi landet en stor fordel. Statsepidemiologen mener at en langsommere spredning i Sverige vil gi dem muligheter til å gi de eldre og sårbare den tredje vaksinedosen mye raskere, og at de kanskje vil ri av stormen senere.

Torsdag formiddag bestemte også svenske myndigheter at det blir et krav om å vise koronasertifikat for innreise til Sverige fra nordiske land. Det betyr at alle nordmenn må ha et gyldig koronasertifikat, hvis de skal på juleshopping de neste dagene.

- Nordmenn er velkomne til Sverige, men må da følge samme restriksjoner under jul som gjelder i Norge, sier statsminister Magdalena Andersson til Aftonbladet.

Statsminister Jonas Gahr Støre strammet nylig kraftig inn: