Ett år er passert siden Sverige fikk sitt første bekreftede smittetilfelle med covid-19. Det skjedde 31. januar i fjor i Jönköping.
- Per tirsdag 9. februar er det registrert 596.174 smittetilfeller og 12.188 koronarelaterte dødsfall.
- Tallene viser 73 nye koronadødsfall siste døgn.
- Så langt har over 300.000 personer fått minst én dose koronavaksine.
- - Vi begynner å nærme oss 4 prosent av befolkningen over 18 år, sa Anders Tegnell tirsdag.
Se video: Tegnell om smitteutviklingen i Sverige.
- Umulig å vite hvor lang tid det kan ta
På tirsdagens pressekonferanse fikk Tegnell også spørsmål om nyhetsbyrået Bloombergs opplysninger om at vaksinering kan ta sju år dersom 70 prosent av verdens befolkning skal vaksineres. Han svarte at det er vanskelig å bedømme når pandemien er over og at vaksinetempoet ikke har vært så høyt som håpet.
- Det er umulig å vite hvor lang tid det kan ta. Dette er ikke en sykdom vi kan vaksinere oss bort fra. På sju år har vi nok behov for å vaksinere alle på nytt, iallfall én gang, kanskje to eller tre ganger, svarte Tegnell, og sa at dette er en sykdom vi må leve med i lang tid.
Nakstad: - Avhengig av vaksinene
Nettavisen ba assisterende helsedirektør Espen Nakstad kommentere det samme spørsmålet og si når vi kan regne med å bli ferdig med koronapandemien.
- Det er usikkert om vi vil oppnå tilstrekkelig flokkimmunitet til at koronaviruset ikke lenger klarer å spre seg i Norge. Det avhenger av at vaksinenes effektivitet og hvor mange som takker ja til vaksine. I tillegg er det usikkert om det i årene framover blir behov for justering av vaksiner for å få bedre og mer varig effekt på virusvarianter med større mutasjoner, sier Nakstad i e-postsvar til Nettavisen.
Se Tegnells uttalelser om pandemiens varighet i denne videoen:
Les også: - Nesten 100 barn i Storbritannia rammes ukentlig med sjelden senreaksjon etter koronasmitte
Torsdag i uka som gikk uttrykte både statsminister Stefan Löfven og ledelsen i Folkhälsomyndigheten bekymring for smittetall der nedgangen synes å ha bremset opp og sa det finnes en stor risiko for en tredje bølge.
- Den positive utviklingen vi har hatt synes å ha stoppet opp, men den stopper opp på et altfor høyt nivå, sa statsepidemiolog Anders Tegnell da.
- Ingen tegn til at det roer seg
Tirsdag forsterket han dette budskapet:
- Vi har hatt en sukssesiv nedgang siden jul. Dessverre ser det ut til å flate ut litt nå et stykke inn i februar. Tiltakene ser ut til å ha hatt en dempende effekt. Det er litt foruroligende at den nedadgående tendensen har stoppet opp, sa Tegnell på pressekonferansen tirsdag 9. februar. Han understreket at det er betydelige forskjeller fra region til region.
- Det virker som om vi kommer til å ha en vanskelig situasjon med covid-19 under store deler av denne vinteren. Det er ingen tegn til at det roer seg ned, slik det gjorde i sommer, sa Tegnell.
- En reell risiko
Tirsdag uttrykte også sosialminister Lena Hallengren sin bekymring på en pressekonferanse:
- Det finnes en reell risiko for en tredje bølge, uttalte hun ifølge Aftonbladet.
Regjeringen vil begrense antall passasjerer på tog og ekspressbusser. Forslagene om nye innstramminger ble lagt fram tirsdag og skal gjelde for reiser over 150 kilometer.
Stockholm-tall bekymrer
Denne uka bekrefter Region Stockholm at nedgangen i covid-19-tallene har stoppet opp. Smittespredningen har nå i én måned ligget på et platå, og smittevernlege Maria Rotzén Östlund beskriver situasjonen som svært følsom overfor Sveriges Radio.
- Vi vet ikke hvorfor det ikke fortsetter å gå nedover, sier hun om smittetallene til nyhetskanalen.
Stockholm: 3768 døde totalt
Mandag lå det 48 pasienter med covid-19 på intensivplass på sykehus i Stockholm og 266 pasienter med covid-19 på en geriatrisk avdeling eller på akuttsykehus.
Siden pandemien startet er det registrert 141.713 smittetilfeller og 3768 koronadødsfall i Region Stockholm.
- Antallet pasienter med covid-19 som har behov for sykehuspleie fortsetter å gå ned, uttalte Björn Eriksson, hälso- og sjukvårdsdirektør i Region Stockholm ifølge en pressemelding og kom med denne oppfordringen:
- Nå må jeg og helseomsorgens medarbeidere be deg følge alle råd og anbefalinger for å redusere risikoen for en økt smittespredning igjen.
Eriksson peker på at det fortsatt er mangel på vaksine i regionen som gjør at vaksinasjonen ikke går så raskt som man skulle ønske og at det derfor kommer til å ta tid før Stockholm-regionen kan vende tilbake til en normal tilværelse.
Les også: Portforbud forlenges i Nederland