Gå til sidens hovedinnhold

Tegnell med dyster beskjed i går - nå strammer Löfven ytterligere inn

Svenskene må leve med strenge korona-tiltak enda lenger.

Stefan Löfven er bekymret over koronasituasjonen i Sverige, og kom derfor med et tydelig budskap:


- Dette året kjennes langt, og jeg vil igjen be om en nok en kraftanstrenging. Vi må holde ut litt til, fordi situasjonen er fortsatt alvorlig. Det er viktig at vi tar ansvar for våre medmennesker og oss selv. For å få en normal hverdag igjen, må smittespredningen gå ned. Store feiringer i påsken må ikke forekomme. Utviklingen går fortsatt feil vei, sa Löfven innledningsvis.

Den svenske statsministeren fortalte videre at dagens tiltak forlenges. Disse tiltakene skulle i utgangspunktet vare til og med 11. april.

Les også: Folkhälsomyndigheten: - Ikke mulig med lettelser nå

- Dette gjelder kjøpesentre, butikker, treningssentre og barer, fortalte Löfven.

Serveringssteder på kjøpesentre får fortsatt ikke ha flere en én gjest per bord, og det maksimale antallet kunder på kjøpesentre og i store butikker blir fortsatt 500. Spisesteder må også stenge kl. 20.30.

- Restriksjonene må være der en stund til, men idrettsaktiviteter for barn er unntatt dette, fordi vi vet hvor viktig det er for deres velvære, sa sosialminister Lena Hallengren.

Forlenger tiltakene i tre uker til

Hun advarte svenskene om at påsken blir avgjørende for smittesituasjonen de neste ukene, men også at tiltakene som i utgangspunktet skulle gå ut 11. april, nå forlenges til starten av mai.

- Vi må ikke ta av i påsken. Vi må ikke la påsken forverre situasjonen ytterligere, var den klare oppfordringen fra sosialministeren.

Tabell: Se hvor i Europa (EU og EØS) smittetrykket er høyest nå.

Hun fortalte at dagens tiltak forlenges til og med 3. mai, så må man se an om situasjonen tillater lettelser på det tidspunktet eller ikke.

Ber svenskene om å møtes mindre

Generaldirektør i Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, var også helt klar om svenskenes atferd i påsken.

- Unngå middager og andre private sammenkomster. Vi må møtes mindre fremover. Vi får rapporter fra alle regioner om at helsevesenet er presset, sa Carlson.

Han opplyste at svenskene blir nødt til å ta ansvar i noen måneder til, men at det krever at alle holder ut litt til ved å følge råd og anbefalinger.

Se oppdatert statistikk på Folkhälsomyndighetens hjemmeside.

- Vi jobber veldig systematisk med tiltakene, og de må tilpasses situasjonen til enhver tid, fortalte generaldirektøren.

- Flere tiltak vil forlenges

Ifølge TT ventes det at flere tiltak vil forlenges på grunn av smittesituasjonen i landet. Flere av de nåværende reglene, forskriftene og rådene går ut innen kort tid, og det ventes derfor beskjeder om blant annet et forbud mot at restauranter og kafeer kan ha åpent etter klokka 20.30.

Les også: FHI-topp: - Sannsynligvis over toppen av denne bølgen

Serveringssteder som tilbyr takeaway har vært unntatt forbudet, som ble innført 1. mars og ligger an til å utløpe 11. april.

Et av landene i Europa med høyest smittetrykk

Sverige er igjen et av landene i Europa med det høyeste smittetrykket, viser ferske tall fra det europeiske smittevernbyrået ECDC.

- I Sverige er vi nesten oppe i 700 tilfeller per 100.000 innbyggere over 14 dager, sa statsepidemiolog Anders Tegnell tirsdag om insidenstallene. Han viste diagrammer med stigende smittetall, stigende antall intensivinnleggelser og også en kurve for dødstall som er på vei opp.

- Regioner som har hatt en kraftig økning dominerer. Smittespredningen skjer på arbeidsplassene. Det er alvorlig når vi ser at folk begynner å vende tilbake til arbeidsplassene. Den skjer også i familiene. Der har vi volumet av smittespredningen, la han til.

Passert 800.000 smittede

Det er registrert 8.441 nye koronasmittede i Sverige det siste døgnet. Totalen er dermed opp i 804.886 siden pandemien nådde landet.

Ifølge den siste oppdateringen fra Folkhälsomyndigheten har pandemien så langt kostet 13.465 mennesker livet i Sverige. 35 av dødsfallene er registrert det siste døgnet.