Gå til sidens hovedinnhold

Tegnell: - Nei, du skal ikke være redd for bli koronasmittet to ganger

Sverige har passert 100.000 smittetilfeller totalt. Siden fredag er det meldt inn 2200 nye smittetilfeller.

OSLO (Nettavisen): - Nei, du skal ikke være redd for å bli smittet med covid-19 to ganger. Vi har hørt om kanskje ti tilfeller i verden, så dette er ikke vanlig, sa Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell på pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag.

Han har flere ganger fremmet teorien om immunitet etter smitte, men denne uken er to nye tilfeller blitt kjent i verden med folk som har blitt smittet to ganger av covid-19.

Det ene tilfellet var en nederlandsk kvinne på 89 år med en underliggende kreftsykdom. Hun ble alvorlig syk andre gang og døde. Det andre tilfellet var en 25 år gammel mann fra Nevada. Han hadde ingen underliggende sykdommer, men ble andre gang lagt inn på sykehus med pustevansker.

- Det er så få tilfeller det er snakk om foreløpig, så dette har ingen betydning for pandemien, uttalte Tegnell da han fikk spørsmålet på pressekonferansen.

Over 100.000 smittetilfeller totalt

Tirsdag er det 100.654 smittetilfeller i Sverige, en økning på 2203 over helgen. Det er meldt om ytterligere fem dødsfall, nå 5899, og 2634 på intensivpleie, en økning på ti fra fredag.

Klikk her for å se oppdatert koronastatistikk fra Sverige.

Tar prøver av langt flere enn i våres

- Denne sykdommen er ikke over, og ingen kan føle seg sikker, innledet Tegnell.

- Vi ser en kraftig økning i EU forrige uke, og det ser ut til å fortsette. Mange land har en raskt negativ utvikling. I Sverige har vi også hatt en negativ utvikling en periode, dog ikke like raskt som i andre land, men vi har en økning. Det kan se ut til at vi nærmer oss antall smittede som vi hadde i våres, men det er absolutt ikke riktig. I våres hadde vi en begrenset mulighet til testing. Nå tar vi prøver av tre eller fire ganger så mange, så det er ikke sammenlignbart, understreket Tegnell og viste til at antallet intensivinnleggelser er et helt annet nå enn det var i våres. I våres var det i hovedsak de som ble sendt til sykehus med symptomer som ble testet.

19. oktober kommer det nye retningslinjer for smitteverntiltak i Sverige.

Her er smittetrykket høyest i Europa

Smittetrykket i Sverige siste 14 dager viser 72,5 smittetilfeller per 100.000 innbyggere, ifølge tall fra det europeiske smittevernbyrået ECDC (tirsdag). Tilsvarende tall for Norge er 34,3. Av EU- og EØS-landene og Storbritannia er det Tsjekkia, Belgia, Nederland og Spania som har det høyeste insidenstallet for smittetilfeller, alle over 300.

Mann (25) i USA smittet to ganger

Tirsdag skriver amerikanske medier om en 25 år gammel mann som ble smittet av koronaviruset to ganger og ble sykere den andre gangen. Forskere ser det som bevis for at kun vaksine kan sikre deg mot smitte, melder NTB.

Mannen hadde ingen underliggende sykdommer. Den andre gangen Nevada-mannen ble smittet, havnet han på sykehus med store pustevansker og måtte få oksygentilførsel, skriver Los Angeles Times.

Ifølge legene ved sykehuset var mannen da smittet av en annen genetisk type av koronaviruset enn første gang, men resultatet ble det samme. Troen på at smitte gjør deg immun, holder derfor ikke, er konklusjonen.

Også i Hongkong, Belgia og Ecuador har koronapasienter fått påvist smitte på nytt, etter først å ha testet negativt og blitt friskmeldt. Forskerne konkluderer derfor med at smitte ikke er noen garanti for framtidig immunitet.

Kvinne smittet to ganger - døde

En eldre kvinne i Nederland er død etter å ha blitt smittet med covid-19 for andre gang. Det er første gang det rapporteres om et slikt tilfelle med ny smitte som ender med dødsfall, melder BNO News med henvisning til en rapport fra Oxford University Press.

Kvinnen var 89 år gammel og hadde også en underliggende sykdom, en sjelden kreftsykdom.

Kommentarer til denne saken