Se video: Anders Tegnell dro fram Norge som et godt eksempel hvor ting går i riktig retning:


268 koronarelaterte dødsfall er meldt det siste døgnet i Sverige, og dermed er antall døde oppe i 10.591 personer.

- Det er en ganske jevn og høy smittespredning over hele Europa, men Norge, Finland og Island stikker seg ut med mindre smittespredning og klarer seg bra, sa svenskenes statsepidemiolog i Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell, innledningsvis.

- Kurven i Sverige har ikke økt så mye etter jul-. og nyttår. Det har startet å gå nedover i alle aldersgrupper, selv om smitten er fortsatt høyest i de yngre aldersgruppene, la han til.

Tegnell gjentok også budskapet til alle Sveriges regioner om å ikke spare på vaksinedosene.

- Bruk all vaksine som er tilgjengelig, slik at vi beskytter så mange som mulig, var det klare budskapet fra statsepidemiologen.

Han nevnte også at Skåne er regionen som er verst rammet i Sverige, men at det går riktig vei i hovedstaden.

- Stockholm har hatt en tydelig nedgang de siste par ukene, fortalte Tegnell.

Denne festen som bryter alle koronarestriksjoner har rystet svenskene:

Nedgang i innlagte

Taha Alexandersson, som er stedfortredende kriseberedskapssjef i Socialstyrelsen, opplyste at det har vært en nedgang i antall innlagte på svenske sykehus.

- Det er rundt 20 pasienter mindre denne uken som er innlagt på intensiven, sa hun videre.

Les også: Over 10.000 døde av koronavirus i Sverige: Forventer økning

Alexandersson gjentok imidlertid at mange svenske sykehus er under et sterkt press, og det skal veldig lite til før kapasiteten blir sprengt.

- 14 regioner har fortsatt høyere beredskapsnivå. Det som er enda tyngre er at mange har jobbet slik under veldig lang tid.

Nye virusvarianter

Tegnell ble spurt om virusvariantene fra Storbritannia og Sør-Afrika, og kunne berolige med at de foreløpig har situasjonen under kontroll.

- Vi har noen tilfeller, men regionene følger veldig nøye på dette. Det gjelder bare å fortsette med samme tiltak som tidligere, men hvis vi får en lignende smittespredning som i Storbritannia, så gjelder det å få på plass en større testkapasitet enn det vi har nå, sa Tegnell.

Les også: Löfven dro på kjøpesenter i jula – hadde oppfordret til å unngå trengsel

Statsepidemiologen ble stilt til veggs av svenske TV 4 om vaksiner som bare «ligger i kjølen».

- Det finnes ikke noe som taler for at doser ligger i fryserne. Jeg vet at regionene sparte en del i starten, men sifferet vi har fått på 147.000 vaksinerte er et minimumstall. Vi har ingen indikasjoner på at det ligger vaksiner og venter, var Tegnells klare beskjed.

- Uttaler meg ikke om skjenkestopp

Svenskene har hatt skjenkestopp etter klokken 20.00 i flere uker, og nå skal forbudet vurderes på nytt snart, siden dagens forbud gjelder til og med 24. januar.

- Jeg uttaler meg ikke om skjenkestoppen bør forlenges eller ikke. Det er regjeringen som tar den beslutningen på torsdag, sa Tegnell.

Les også: Tidligere norsk toppdiplomat mener vi skylder Sverige mye

Da han fikk et oppfølgingsspørsmål om det er forsvarlig fra et smittefaglig synspunkt å oppheve skjenkestoppen, var det nok en gang en ordknapp Tegnell.

- Dette sier ikke jeg noe om. Regjeringen bestemmer dette, var statsepidemiologens klare beskjed.

Over 10.000 dødsfall

Like før helgen opplyste svenskene at det var 138 koronarelaterte dødsfall fra torsdag til fredag, og det ble også meldt om 4.703 smittetilfeller på ett døgn. Tallene i Sverige er dermed skyhøye, sammenlignet med tallene her hjemme. De siste tallene viser at 523.486 personer har fått påvist koronasmitte, og 10.323 personer har dødd etter å ha fått sykdommen covid-19.

Se koronastatistikken fra Folkhälsomyndigheten her:

Svenskene begynner imidlertid å ane et lite lys i enden av tunnelen, siden de har kommet i gang med vaksineringen. Tegnell sa nylig at Sverige står overfor et vendepunkt, dersom de får vaksinert de som bor på sykehjem.

- Hvis vi når dem i løpet av de neste ukene, noe jeg tror vi kan, vil det drastisk endre utviklingen av antall dødsfall allerede innen en måned, sa statsepidemiologen.

Kongen med bønn til folket

Én annen som også aner et glimt av håp, er den svenske kongen som forrige fredag fikk sin første dose av koronavaksinen.

- Den store vaksineringen mot covid-19 er nå i gang rundt om i vårt land. Det er mitt håp at alle som har mulighet til å vaksinere seg de neste månedene, velger å gjøre det, så vi sammen og så fort som mulig kan komme gjennom denne vanskelige tiden, sa kong Carl Gustaf.

Kapasiteten i det svenske helsevesenet er på bristepunktet flere steder: