Gå til sidens hovedinnhold

Tegnell om svensk helsevesen: - I en kritisk fase

Myndighetene i Sverige har tolket vaksinestrategien ulikt.

Se video fra pressekonferansen i vinduet øverst!

Situasjonen i Sverige er på ingen måte blitt mindre kritisk de siste ukene. Det er fortsatt høye dødstall per dag og mange sykehusinnleggelser.

Derfor gjør myndighetene det de kan for å vaksinere befolkningen i et durabelig tempo. Inntil forrige søndag hadde minst 80.000 svensker fått den første dosen med koronavaksine, ifølge Folkhälsomyndigheten (FHM).

Halv million smittede: - Kritisk

Tirsdag ble det klart at Sverige er oppe i 506.866 koronasmittede. 9.667 er døde hittil i pandemien - 234 av disse er registrert siden fredag, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

Statsepidemiolog Anders Tegnell forteller at Sverige nå «sannsynligvis er i en kritisk fase» når det gjelder hva helsevesenet tåler.

- Det er ekstremt viktig at vi følgere rådene (smittevernet, journ.anm), sier han på tirsdagens pressekonferanse. Statsepidemiologen minner også om å unngå nye nærkontakter.

Se den siste statistikken fra Folkhälsomyndigheten her.

- Vi er tydelige på dette

Tirsdag kom også beskjeden om at minst 80.000 mennesker i Sverige har blitt vaksinert mot koronaviruset. Det er nesten halvparten av dosene landet har fått.

Flere regioner har lagret vaksiner, for å kunne ha nok til den andre dosen. Det anbefaler ikke FHM.

- Vi er tydelige på dette -bruk så mye vaksine som mulig, sier Tegnell.

På spørsmål om hva Folkhälsemyndigheten tenker om at noen regioner har uttalt seg om at de ikke har kapasitet til å dekke behovet for vaksinering, er helsetoppen avslappet.

- Det overordnede bildet er at vaksinasjonsarbeidet går bra. Signalet vi får er at det fungerer, mener Tegnell.

Senere fikk statsepidemiologen også spørsmål om hvorfor Sverige ser ut til å bevege seg mot «lockdown», etter at han selv tidligere har uttalt at det ikke fungerer. Der mener Tegnell det hele kommer an på man mener med lockdown.

- I Sverige har vi valgt en strategi hvor vi ser på forskjellige områder med høy smittespredning og regulerer dem. Ordet lockdown har forskjellige meninger i forskjellige land, forklarer han.

Få svar på der du lurer på om korona og vaksine: Erna Solberg svarer på lesernes spørsmål direkte i Nettavisen klokken 19 tirsdag. Send inn dine spørsmål her:

Ber regionene bruke alle doser

Tallet er trolig enda høyere, ettersom den siste ukeoppdateringen manglet tall fra tre regioner, opplyste de i en pressemelding. Vaksinestrategien har likevel ikke gått helt knirkefritt. Ifølge Expressen sa Folkhälsomyndigheten ved Tegnell følgende i forrige uke.

- Man skal definitivt bruke all vaksine man har tilgjengelig.

Emma Spak, sjef for helsevesenet i Sveriges kommuner og regioner, har imidlertid oppfattet Folkhälsomyndighetens beskjed som utydelig og «vinglete». Hun fortalte i slutten av desember at man bare skulle bruke halvparten av dosene, for at alle skulle være sikret den andre dosen av vaksine. Dette har imidlertid blitt oppfattet ulikt.

Les også Torbjørn Nordvalls blogg: Sverige - ikke Norge - er et råttent land

- Folkhälsomyndigheten har tidligere sagt på pressetreff og møter at regionene kan spare doser, men nå har vi fått en klargjøring. Nå vet alle regioner at Folkhälsomyndigheten anbefaler at man bruker alle innkommende doser til vaksinasjon umiddelbart, sier Spak til Expressen.

Ny pandemilov

Forrige søndag trådte en midlertidig pandemilov i kraft i Sverige, som gir den svenske regjeringen utvidede fullmakter til å innføre restriksjoner.

- Fra og med søndag blir det en grense på åtte deltakere også på private tilstelninger i selskaps- og foreningslokaler og andre steder som leies ut, sa statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse forrige fredag.

Les også: Tidligere norsk toppdiplomat mener vi skylder Sverige mye

Löfven sa også at butikker, treningssentre og kjøpesentre som ikke begrenser trengselen, kan straffes med bøter som utstedes av fylkene.

- Den svenske strategien har vært en kombinasjon av harde regler og forbud, men det har vært behov for en mer treffsikker lov, fortalte statsministeren.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her