Se video fra pressekonferansen i vinduet øverst.

– Akkurat nå går det feil vei i Sverige også. Det er for mange som ikke følger reglene. Dersom dette ikke bedrer seg, må vi innføre strengere tiltak, sier Stefan Löfven på et pressetreff i forkant av EU-toppmøtet i Brussel.

– Vi er ikke gjennom dette. Alle må skjerpe seg, ta ansvar og følge de reglene og anbefalingene som finnes, sier statsministeren.

Det er også inntrykket til epidemiologi Anders Tegnell på torsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen i Sverige:

- Det er ingenting som tyder på at dette roer seg, åpner han med.

Les også: Löfven: Sverige vil ikke nøle med koronatiltak

- Veldig viktig

Videre forteller Tegnell at man nå finnes en «urovekkende tendens» i Sverige.

- Vi tester flere personer i mange land nå, og ikke minst i Sverige, og har økt fra 40.000 i april-mai til nå 140.000 personer. Det er grunnen til at vi ser så mange tilfeller, mener han.

Deretter informerer epidemiologen at man i den svenske hovedstaden ser en generell spredning som ikke er tilfelle i andre regioner. Her øker smitten hele tiden, men ifølge Tegnell er det ingen dramatisk økning denne uken.

Likevel kommer helsetoppen med en viktig advarsel.

- Det er veldig viktig at alle i Stockholm virkelig tar dette på alvor. I Uppsala har det vært en rask smitteøkning, som delvis kan knyttes tilbake til fritidsaktiviteter, særlig blant yngre mennesker.

Les også: Her er smittetrykket høyest i Europa nå - flere land innfører nye restriksjoner

- Dropp afterwork

Tegnell oppfordrer de fleste til å jobbe hjemmefra, men sier det er «enda viktigere» at man dropper å være med på typiske afterwork-aktiviteter.

- Det store budskapet er definitivt dette med sosiale sammenhenger, understreker han.

Thomas Lindén, avdelingssjef i Socialstyrelsen, forteller at det torsdag behandles 30 pasienter i Sverige intensivbehandles for koronasmitte.

- Det er 8 prosent av alle pasienter som for øyeblikket blir tatt hånd om på intensivavdelinger. På sykehusplasser behandles omtrent 170 pasienter med covid-19 utenom intensivavdelingen, sier han.

Koronakrisen står igjen høyt på dagsordenen når EU-landenes ledere samles til toppmøte. Samtidig spisser brexitprosessen seg til ytterligere, men foreløpig er det ikke noen avtale med britene og dermed lite konkret lederne kan diskutere om det som skulle være hovedsaken på møtet.

Det blir også diskusjoner om nytt klimamål, men det skal ikke vedtas før i desember. Löfven er tydelig på hva han ønsker at utfallet blir da.

– Sammen med flere likesinnede har vi tatt initiativ til at EU-landene skal godkjenne kommisjonens forslag om minst 55 prosent kutt i klimagassutslippene innen 2030, sier den svenske statsministeren og legger trykket tydelige på ordet «minst».

Les også: Mæland om hjemme­kontor-trussel: - Viktig å ta dette på alvor