- Vi ser en økning i Europa, men en noe mindre økning i Sverige. Nå er det enda viktigere å bli hjemme ved symptomer, og vi skal øke testkapasiteten igjen her hjemme. Globalt har vi dessverre en økende smittespredning, sa statsepidemilog Anders Tegnell innledningsvis.

Og han la til:

- Sverige holder seg til et lavt nivå, sammenlignet med andre land. Her er det først og fremst uvaksinerte som trenger intensivbehandling, sa Tegnell.

Han nevnte også at vaksinasjonen går fremover, men at det går sakte fremover.

- Det skjer ikke så mye i de ulike aldersgruppene, fortalte Tegnell.

Koronasertifikat

På onsdag bestemte den svenske regjeringen at det blir innført koronasertifikat fra 1. desember for offentlige arrangementer og sammenkomster på mer enn 100 personer, opplyst sosialminister Lena Hallengren (S).

Bakgrunnen for tiltaket er risikoen for økt smittespredning.

– Sverige er ikke isolert fra omverdenen. Den om er uvaksinert, løper en større risiko for å spre smitten videre. Det er en tøff beskjed å gi, vi vil jo alle at pandemien skal være over, sier Hallengren.

De siste tallene fra Folkhälsomyndigheten viser at 1.186.386 millioner svensker har fått påvist koronaviruset, og at det har vært 15.107 relaterte koronadødsfall i landet siden starten av pandemien. I tillegg til statsepidemiolog Anders Tegnell vil også Iréne Nilsson Carlsson i Socialstyrelsen og Svante Werger i Myndigheten för samhällsskydd och beredskap stille på dagens pressekonferanse.