Gå til sidens hovedinnhold

Tegnell ser et lyspunkt, men frykter dette: - Det er den meste uroende varianten

Den indiske virusmutasjonen vekker bekymring.

- Den positive trenden fortsetter globalt. Smittetallene er synkende. I Sverige har vit hatt problemer med datasystemene våre i uke 21 og 22, så tallene er ikke helt presise. Men trenden er stabil og testingen går ned. Det er logisk, når det er færre som blir syke. Det ser vi også i at antall sykehusinnleggelser minker, sa statsepidemiolog Anders Tegnell innledningsvis.

Les også: Tegnell vil ikke kommentere rapporten som slakter Sveriges koronahåndtering

- I de store regionene som Stockholm går også smittetallene nedover. Vi ser også en nedgang i region Skåne og Västra Götaland. Det er en positiv utvikling i store deler av landet, sa Tegnell videre.

Dette sa Tegnell om Delta-varianten som har fått et fotfeste flere steder i Sverige:

Delta-varianten

Han snakket også om Delta-varianten, den såkalte indiske virusvarianten. Foreløpig var ikke Tegnell bekymret, men han sa at Folkhälsomyndigheten følger med nøye.

- Vi må likevel ha tiltak mot Delta-varianten. Det er den mest uroende varianten. Vi har skjerpet smitteverntiltakene i noen regioner som Värmland og Blekinge. Vi må også analysere flere prøver, fortalte statsepidemiologen.

- Beskyttelsen etter en dose blir noe påvirket av denne varianten, men to doser gir en god beskyttelse mot Delta-varianten.

Han fortalte i spørsmålsrunden at han er mer urolig for smitteutbruddet i Värmland, enn han er over situasjonen i Blekinge.

Den siste dagsrapporten fra Värmland viser at det er 20 koronapasienter på sykehus, seks på intensiven, totalt 212 døde og totalt 19.274 smittetilfeller. Det skriver regionen selv på hjemmesiden sin.

- Er Delta-varianten såpass smittsom at dagens smitteverntiltak ikke strekker til?

- Det er helt umulig å svare på i dag. Det er derfor vi følger det har så nøye, for å se om det finnes tendenser til dette eller ikke, svarte Tegnell på spørsmålet fra Dagens Nyheter.

Statsepidemiologen opplyste at de har 71 registrerte tilfeller av Delta-varianten i Sverige per dags dato, og at det største utbruddet har rammet Värmland, et utbrudd som fortsatt er pågående også.

Han var imidlertid klar på en ting om Delta-varianten som har blitt dominerende i Storbritannia.

- . Ja, jeg har endret oppfatning, men det er ingen fjerde bølge på måten vi har hatt en bølge før. Vi har en langt høyere grad av vaksinerte personer, og viruset trives dårligere i varmt vær, sa Tegnell.

Flere innvandrere tar vaksinen

Tegnell opplyste at nå har nesten alle svensker over 80 år fått to doser av koronavaksinen, og dermed skal være beskyttet mot alvorlig sykdom. Han nevnte også at skepsisen blant innvandrere for å ta vaksinen har blitt mindre.

- Vi ser at vaksinasjonsgraden har økt fra 59 til 67 prosent de siste ukene, sa Tegnell.

Han presenterte også data som viste at jo høyere inntekt man har, jo større sjanse er det for at vedkommende ønsker å ta koronavaksinen.

Les også: Tegnell nevnte Norge som et «annerledesland»: - Stikker seg ut

- Vaksinen har en veldig god effekt for å beskytte mot alvorlig sykdom. Det er viktig at alle over 18 år takker ja til vaksinen. Det er også viktig at alle takker ja til dose en og dose to, fortalte Tegnell.

Til tross for den positivt utviklingen understreket Tegnell at folk må fortsette å følge smitteverntiltakene.

- Vi må fortsatt holde ut, følge råd og restriksjoner og holde seg hjemme, hvis man er syk, sa statsepidemiologen avslutningsvis.

Dalende kurve

Taha Alexandersson i Socialstyrelsen kom med gode nyheter også.

- Vi ser at kurven i sykehusinnleggelser går ned. Den har gått ned en tredjedel de siste ukene, fortalte kriseberedskapssjefen i Socialstyrelsen.

- Det er nå færre enn 500 pasienter, 497 pasienter er det sifferet jeg har, som får behandling på landets sykehus, la hun til.

Alexandersson fortalte imidlertid også at det ikke går an å senke skuldrene nå.

- Regionene er fortsatt i høy beredskap. Det er ekstremt anstrengende å opprettholde. Det er fortsatt en stor utfordring å opprettholde kapasiteten. Sommerbemanningen er bare noen uker unna, fortalte Alexandersson.

Her vrir svenskenes statsepidemiolog seg unna det betente spørsmålet:

Passert en million smittede

De siste tallene fra Sverige viser at 1.081.898 millioner har fått påvist koronasmitte, og de viser også 14.562 koronarelaterte dødsdall, ifølge Folkhälsomyndigheten.

På dagens pressekonferanse deltar Anders Tegnell, statsepidemiolog, Taha Alexandersson, stedsfortredende kriseberedskapssjef fra Socialstyrelsen og Svante Werger, rådgiver fra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Grensehandel

Snart vil det vil bli mulig med sverigetur for nordmenn. Allerede på fredag vil man som fullvaksinert kunne reise over grensen til Sverige, og slippe innreisekarantene hvis man kan dokumentere at man er fullvaksinert.

Administrerende direktør Fredrik Lindén i Turistrådet Vest- Sverige er nå glad for at norske myndigheter ser på muligheten for karantenefri grensepassering for alle koronavaksinerte fra juli.

– At pandemien har forhindret nordmenn fra å feriere i regionen utgjør selvsagt en stor utfordring for den lokale turistnæringen. Norske turister er dypt savnet, og vi håper nå på en snarlig, men forsvarlig åpning av grensen, sier Lindén.

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff