Se Anders Tegnell fortelle om hva Sverige har å hanskes med i tiden framover:

Tirsdag formiddag bestemte det svenske folkehelseinstituttet å stanse AstraZeneca-vaksineringen midlertidig. Dermed følger de Danmark, Norge og flere andre europeiske land.

Beslutningen ble kunngjort av flere regionale vaksinekoordinatorer i Sverige overfor nyhetsbyrået TT, tirsdag formiddag.

- Beslutningen er tatt som et forsiktighetstiltak, sier statsepidemiolog Anders Tegnell i en pressemelding fra Folkhälsomyndigheten.

- Det finnes god kunnskap om vaksinen, men det er viktig nå at vi pauser vaksineringen til EMA (det europeiske legemiddeltilsynet) og finner ut om det er en sammenheng med vaksinasjon, forteller Tegnell videre.

- Stadig flere

På tirsdagens pressekonferanse fikk statsepidemiologen også spørsmål om hvorfor vaksinasjon med AstraZeneca ikke ble stoppet forrige uke, til tross for råd fra EMA, og hvorfor de har snudd nå:

- Siden forrige uke har det kommet stadig flere rapporter av mer alvorlig grad (med mistanke for bivirkninger, journ.anm), sier Tegnell på pressekonferansen.

Han legger til at de følger nøye med på den pågpående etterforskningen fra EMA.

- Den midlertidige pausen er akkurat det: en midlertidig forholdsregel som vi står bak, sier vitenskapelig leder for legemiddelssikkerhet i det svenske legemiddelsverket, Ulla Wändel Liminga, om avgjørelsen om å stoppe AstraZeneca midlertidig.

Utover det bekrefter også Tegnell at det muterte viruset dominerer blant smittetilfellene i landet.

- Den er tilstede i 50 prosent eller mer av prøvene i 13 regioner. Alt tyder på at dette er den vi må leve med en stund fremover, sier han.

- Mer alvorlig

Til TV4 forteller Tegnell at rapportene de har mottatt er svært dramatiske.

- Det er ikke de samme rapportene om blodpropp. Dette er mer alvorlig, sier statsepidemiologen til TV4, ifølge Aftonbladet.

Til TV-kanalen forteller Tegnell at de fikk de første rapportene forrige fredag, og at symptomene har dukket opp en til to uker etter vaksinering.

Les også: Sverige vil tilby vaksinasjonsbevis til sommeren: - Tror dette blir et krav

Ifølge statsepidemiologen har Folkhälsomyndigheten fått rapporter om at noen mennesker har fått propper på ulike steder på kroppen, mens andre har fått små blødninger i huden.

Han fastslår imidlertid at tilfellene er få, og at det derfor er viktig å holde hodet kaldt.

- Det handler om et fåtall ganske alvorlige symptomer, sier Tegnell, ifølge TV-kanalen.

Dødsfall

Tidligere har det vært rapport meldinger om bivirkninger som blodpropp hos personer som nylig er blitt vaksinert med denne koronavaksinen i andre land, som ligger bak beslutningen. Så langt er ingen slik kobling blitt bekreftet, men flere land har satt vaksineringen på pause i påvente av grundigere undersøkelser.

Her til lands ble AstraZenenca-vaksineringen stanset midlertidig nylig, og senest på mandag kom meldingen om at én helsearbeider som ble innlagt etter AstraZeneca-vaksineringen, er død. Helsemyndighetene undersøker nå om man kan trekke paralleller mellom AstraZeneca-vaksinen og blodpropp-tilfeller. Enn så lenge er det ikke gjort noen konklusjoner.

Les mer her: Én helsearbeider som ble innlagt etter AstraZeneca-vaksinering, er død

- Legemiddelverket presiserer at det dreier seg om et sjeldent sykdomsbilde. De har en svært uvanlig kombinasjon av med lavt antall blodplater, blodpropper i små og store karr, samt blødninger. Noen tilfeller med lignende sykdomsbilde er blitt rapportert i flere andre europeiske land, sa fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen.

Det er registrert 26 koronadødsfall og 12.762 nye smittetilfeller i Sverige siden før helgen. I Danmark er det registrert to døde og 771 smittede siste døgn.

Så langt har 13.172 personer mistet livet i forbindelse med pandemien i Sverige. Siden koronaviruset nådde landet, er det påvist 725.289 smittetilfeller, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

Statens Serum Institut i Danmark har registrert totalt 2.395 dødsfall og 221.842 smittetilfeller siden utbruddet startet i fjor.

207 covid-19-pasienter er nå innlagt på danske sykehus. 43 av dem ligger på intensivavdeling, 24 med respirator.